Bölcs mondatok magyar Nobel-díjasoktól


2023.10.08 - Balatonica
thank you sign

Az idei kettőzéssel eddig mindösszesen tizenhét magyar származású ember kapott Nobel-díjat. Karikó Katalin és Krausz Ferenc egyidejű méltatása (előbbit az orvostudományi, utóbbit a fizikai kategóriában tüntették ki) az év tudományos szenzációja. Egy pillanatra emlékezzünk meg a régiekről is!




Szent-Györgyi Albert 1937-ben kapott orvosi és élettani Nobel-díjat a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért.

Semmilyen tett nem lehetséges a cselekvést végző anyagi rendszer nélkül, és ez a rendszer csak azt végezheti el, amire szerkezete képessé teszi. A tehén soha nem tojhatna tojást, bármennyire erőlködne is, nem lehet szöveget gépelni a lemezjátszóval vagy hanglemezt lejátszani az írógépen. Az ember szintén csak arra képes, amire agya lehetőséget teremt.

 

Wigner Jenő Pál 1963-ban kapott fizikai Nobel-díjat az atommagok és az elemi részecskék elméletének továbbfejlesztéséért, különös tekintettel az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért.

Büszkeséggel kell, hogy eltöltsön bennünket az a tudat, hogy a tudomány hősi korszakában élünk, abban a korban, amelyben az egyén elvont tudása a természetről és - reméljük - önmagáról is, gyorsabban növekszik és talán magasabb szintre, mint bármikor ezelőtt növekedett, vagy ezután fog.

 

Gábor Dénes 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat a holografikus módszer feltalálásáért és a kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért.

A modern ember nem tudja, hogy tulajdonképpen miért dolgozik. Amíg erősen dolgozik és nincs ideje meggondolni, hogy boldog-e vagy sem, addig boldog. Amint egyszer ideje van gondolkodni, akkor már nem boldog.

 

Polányi János Károly 1986-ban megosztott kémiai Nobel-díjat kapott az elemi kémiai folyamatok dinamikájával kapcsolatos felfedezéseiért.

Ha félünk a tudománytól, mint azt gyakran megtesszük, valójában magunktól félünk. Az emberi méltóságot jobban szolgálja a tudás befogadása.

 

Oláh György 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott a karbokation kémiához való hozzájárulásáért.

A legtöbb tudományos kutatás mindössze továbbfejleszti meglévő tudásunkat. Nagyon kis része a tudománynak az, ami alapvetően újat hoz, ami "bolondságos" tudomány. Bár a legtöbb szokatlan ötlet sohasem valósul meg, de ami igen, az nagy ugrást jelent az emberiség fejlődésében.

 

Kertész Imre 2022-ben kapott irodalmi Nobel-díjat önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért

Mindenkinek igaza van, aki hisz az igazában; csak annak nincs igaza, aki semmiben sem hisz.

 

Marie Curie 1911-es Nobel-oklevele (Wikipedia)

 

Forrás: edu-sci.org, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FELEMELŐ GONDOLATOK A FLOW ÉLETÉRZÉSRŐL

>> ŐK LESZNEK AZ IDEI TEDXBALATON ELŐADÓI