Barokk és kortárs zene lép párbeszédre Tihanyban


2023.08.06 - Balatonica
klasszikus zenekar

Augusztus utolsó hétvégéjén világhírű koncerttermeket megjárt, de még fiatal zenészeknek nyújt fellépési lehetőséget a Tihanyi Apátsági templom. Az Esterházy Art Echo koncerteken a dialógus gondolatának jegyében barokk és kortárs zene, disszonancia és harmónia, előadók és közönség kerülnek izgalmas párbeszédbe egymással.




Az Esterházy Magyarország Alapítvány büszke arra, hogy az Esterházy Art Echo brand égisze alatt tehetséges fiatal művészeket támogathat, miközben nagyszerű zenei élményhez juttatja hozzá a hazai közönséget nemcsak Tihanyban, hanem egyéb vidéki és fővárosi koncerthelyszíneken is. Olyan kulturális produkciók létrejöttéhez járulnak hozzá, amelyekben egymásra talál a múlt öröksége iránti tisztelet és a kortárs művészetekre jellemző nyitottság, az új és szokatlan nézőpontok megmutatásával.

A Sydney Operaház és a Melbourne Recital Centre után, nemzetközi koncertturnéja részeként, a Tihanyi Apátsági templomban lép fel a Van Kuijk Kvartett (lásd videó) augusztus 26-án. Koncertjükön a négy fiatal tehetség vonóshangszeres párbeszédéből Mozart és Mendelssohn művek, valamint párizsi impressziókból táplálkozó francia melódiák bontakoznak ki. Az Esterházyak számára a vonósnégyes egyébként is különleges jelentőséggel bír, hisz ezt a műfajt a herceg szolgálatában Joseph Haydn teremtette meg az Esterházy kastélyban végzett sokéves alkotói munkája során. 

 

 

A tihanyi koncerthétvége augusztus 27-én a Pannon Ifjúsági Zenekar (lásd nyitókép) koncertjével folytatódik. Ezúttal egy olyan érdekfeszítő zenei disputába csöppen a közönség, amelyben barokk és kortárs zene, káosz és rend, disszonancia és a harmónia csapnak össze. Az öt európai ország fiatal tehetségeiből álló zenekar Lucia Balalova fiatal fagott szólistával és Arielle Yuhyun Jeon szopránnal szólaltatja meg Vivaldi, Händel és Janáček zeneműveit. 

A koncertek 2023. augusztus 26-án és 27-én 17 órakor kezdődnek a Tihanyi Apátság templomában. A belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben. 

 

Forrás és fotó: Esterházy Magyarország Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ

>> ISMÉT ZENESZÓ TÖLTI BE A VESZPRÉMI AUER-HÁZAT

>> FRISSÍTŐ KÖNYVAJÁNLÓ A NYÁRI SZÜNIDŐRE