Balatoni programok a Magyar Kultúra Napjára


2024.01.16 - Balatonica
három üveg kávés csésze

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, amely napon Kölcsey Ferenc 1823-ban letisztázta egy nagyobb kéziratcsomag részeként a Himnusz kéziratát Csekén. A 2024-es balatoni kultúresemények közül válogattunk ki négyet erre a hétvégére.




Veszprém, január 19.

A BORÍTÉKOLHATÓ SZERELEM című előadásban Nyáry Krisztián és Náray Erika olyan híres párok levelezéséből szemezget, megtűzdelve oda illő dalokkal és élőzenei kísérettel, mint például Örkény István és Nagy Angéla, Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona, vagy talán a leghíresebb: Ady és Léda. Zongorakíséret: Berdisz Tamás. Vallomások, levélrészletek és ikonikus dalok a szerelemről.

Helyszín: Agóra Kulturális Központ

 

Balatonfüred, január 19.

Snétberger Ferencet a KORTÁRS GITÁRVILÁG egyik legjellegzetesebb hangjának tartják. Kialakította sajátos stílusvilágát a klasszikus és a jazz zene ötvözésével, amelyet a hazai cigány dallamok, flamenco gitártechnikák, szambaritmusok és J.S. Bach ihletett. A nemzetközi hírű gitárművész dupla koncertet ad.

Helyszín: Zsidó Kiválóságok Háza

 

Fonyód, január 20.

A NAGYBŐGŐ című előadás egy közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén. Patrick Süskind világsikert elért egyszereplős művében humorral, iróniával ábrázol egy félresiklott életet, Klem Viktor színművész tolmácsolásában.

Helyszín: Fonyódi Művelődési Központ

 

Balatonszárszó, január 23.

Juhász Anna irodalmár és meghívott vendégei arra keresik a választ, hogy miképp reagál egymásra a hang és a szó, és miként ihletik meg a klasszikus irodalmi életművek jelen korunk történéseit és a kortárs alkotókat. A SANCTUM a XX. századi magyar irodalom egyik legjelesebb alakját, József Attilát megismerő felfedezőútra invitál egy zenés előadással, beszélgetéssel. Közreműködik: Vecsei H. Miklós színművész, Balla Gergely zenész, énekes (Platon Karataev).

Helyszín: József Attila Emlékház

 

 

Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI MÁST ÜNNEPEL A VILÁG AUGUSZTUS 20-ÁN?

>> A MAGYAR ANIMÁCIÓ LEGÚJABB FÉNYKORA