A magyar animáció legújabb fénykora


2024.01.13 - Balatonica
animációs fejek nézőtéren

A magyar animáció idei fantasztikus teljesítményét jelzi, hogy a világszerte jegyzett nívós Annie-díjra (Annie Awards) idén két magyar nyelvű alkotás is a jelöltek közé került a függetlenek kategóriájában. A díjátadó február 17-én lesz Los Angelesben.




Nemzetközi Animációs Filmszövetség 1972 óta évente osztja ki az Annie-díjakat: az idei jelöltek már 32 kategóriában versengenek. A nagy stúdiófilmek közül a Nimona (Netflix), a Pókember: A pókverzumon át (Sony) és A fiú és a szürke gém (Studio Ghibli) számít a legesélyesebbnek, míg az úgynevezett független kategóriában kettő magyar animációs siker is a jelöltlistára került: a Kojot négy lelke és a Műanyag égbolt. Ebben a kategóriában tavaly az imádnivaló Marcel, a lábbelis csiga nyert.

Gauder Áron animációs filmje az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú alkotás az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a Sanghaj Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta.

 

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú, rotoszkóp technikával forgatott alkotása egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy tápláló, az emberi testbe ültetethető növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse felesége életét. A magyar-szlovák koprodukciós film világpremierje a tavalyi Berlinálén volt és azóta nagy sikerrel járja világszerte a fesztiválokat Amerikától Ázsiáig. 

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOL TART MOST A JAPÁN ANIMÁCIÓ?

>> KÍSÉRTETJÁRTA RAJZFILMEK A HALLOWEEN HÉTVÉGÉRE