Közel száz film és közönségtalálkozók a Magyar Mozgókép Fesztiválon


2022.05.02 - Balatonica
Közel száz film és közönségtalálkozók a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 9-12. között, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, mely különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek.




A hazai filmek ünnepén három városban - Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban –, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok, melyek közül húsz hazai premier. Új helyszínként bekapcsolódik a veszprémi História Malomkert és a Játékszín is. Ott vetítik majd a fesztivál nyitófilmjét, Fazakas Péter A játszma című alkotását Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben. A fesztivál megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról és a 120 éve született Jávor Pálról is. Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program bonyolítja le, a háziasszony Juhász Anna lesz. A nagy filmrajongók már most válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is - olvasható a Fesztivál honlapján

A játszma című fim mellett további tizenkilenc alkotás premierjét tartják a fesztiválon. Ott lesz először látható Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem!, melyben olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia. A fesztiválprogramban debütál továbbá Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotása is. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

Veszprémben a két új helyszínen kívül a Hangvillában, az Óvárostéren, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Borítókép: Fazakas Péter A játszma c. filmjéből / Magyar Mozgókép Fesztivál