A német róka és társai beülnek a moziba


2023.09.22 - Balatonica
róka és katona (filmrészlet)

Október 5-től tizenkettedik alkalommal jelentkezik a SZEMREVALÓ filmfesztivál, ahol a legizgalmasabb, legújabb filmeket láthatjátok Németországból, Ausztriából és Svájcból. Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged mellett idén új helyszínként Veszprémben is. A RÓKA című katartikus igaz történetet ajánljuk.




Október 5. és 15. között a XII. SZEMREVALÓ // SEHENSWERT Filmfesztiválon négy szekcióban és öt városban (köztük Veszprémben) tizenegy új filmet mutatnak be. Itt tudtok válogatni a városok és vetítések között.

 

 

A hatalmas minőségi választékból A RÓKA című német-osztrák közönségkedvenc drámát ajánljuk, amit egyébként október 12-től bárki megnézhet a hazai mozikban (a premier tavaszra tolódott). A történet szerint a nyolcéves Franz egy elszegényedett tanyasi család nyolcadik gyermekeként él. Családja nem tudja eltartani, ezért a fiút még a tél beköszönte előtt örökbe adják. Franz felnőttkorba lépve elhagyja gyámját, a katonai pálya jelenti számára az egyetlen munkalehetőséget. A harmincas évek végén a náci ideológia a II. világháborúban teljesedik ki, ahol Franz motoros hírvívőként kényszerül szolgálatot teljesíteni a francia fronton. A katonatársai körében különcként kezelt fiú a kivezénylés előtti nap egy új barátra tesz szert egy elárvult rókakölyök személyében, aki ezt követően hűségesen utazik motorja oldalkocsijában, és akit, ha kell, az élete árán is megvéd. Amikor 1941-ben Franzot az orosz frontra küldik, döntést kell hoznia mindkettejük sorsáról. A film a rendező, Adrian Goiginger dédapjának igaz története.

 

 

Forrás és foró: Goethe Institut

KAPCSOLÓDÓ

>> BENÉZETT EGY RÓKA A KENESEI STRANDRA

>> MERRE JÁR AZ ORSZÁGJÁRÓ TÁJOLÓ MOZI?