A hét idézete a vadnyugatról


2023.06.14 - Balatonica
vadnyugat lovas cowboy

89 éves korában elhunyt Cormac McCarthy, a kortárs világirodalom egyik legnagyobb hatású szerzője. Az amerikai Dél, az egykori Vadnyugat cserzett bőrű, szófukar karaktereit keltette életre változatos életművében, amelynek részeként a Nem vénnek való vidék, a Vad lovak, Az út és A jogász forgatókönyveit is jegyzi. Kedvenc mondataink jönnek tőle.




Fogalmam sincs, mért kezdtem el írni, ahogy azt sem értem, mások mért teszik. Talán, mert unatkozunk, vagy mert kudarcot vallottunk minden másban. (részlet egy interjúból)

Fun Fact #1: a kor never irodalomkritkusa, Harold Bloom szerint a velünk élő négy legnagyobb amerikai író: Don DeLillo, Thomas Pynchon, Philip Roth és Cormac McCarthy. 

 

Cormac McCarthy 1973-ban (Wikipedia)

 

Az ember a játékra született. És nem másra. A gyerek is tudja már, hogy a játék nemesebb, mint a munka. És tudja azt is, hogy a játék értelme nem a játékban magában van, hanem abban, hogy mennyire értékes az, amit a játékban kockára teszünk. (Véres délkörök)

Fun Fact #2: Első kéziratát 1965-ban azért a Random House kiadóba küldte, mert egyedül azt ismerte hallomásból. Ez az illusztris kiadó áll rengeteg világhírű szerző mögött, ezért hatalmas elismerés, hogy a teljes ismeretlenségből beköszönő pályakezdőt azonnal felvették állandó szerzőik közé. Az eléggé magának való McCarthy a továbbiakban sem fogadott maga mellé ügynököt, semmi vágya nem volt világhíressé válni, mégis megtörtént vele.

Egy pontatlan térkép alapján tájékozódni mindenképpen veszélyesebb, mintha valakinek egyáltalán nincsen térképe, lévén hogy egy hibás térkép hamis elbizakodottságot ébreszthet az utazóban, és könnyedén megeshet, hogy az illető nem hagyja, hogy azok az ösztönös megérzések vezessék, amelyekre máskülönben hagyatkozna. Aki hibás térképet követ, az a vesztébe rohan. (Átkelés)

Fun Fact #3: 2007-ig egyetlen tévéinterjút sem adott, habár addigra a világ nagy része, legalább a filmeken keresztül már ismerte a nevét. 2007-ben végül kötélnek állt és beengedte Oprah Winfrey könyvbklubos stábját. A felvétel egyik részlete itt látható.

 

 

Amikor olyan világokról álmodsz, amelyek soha nem léteztek, vagy soha nem fognak létezni, és boldognak érzed magad, akkor feladtad. // Ahol az ember nem tud életben maradni, ott az istenek se boldogulnak. (Az út)

Fun Fact #4: Egyik legismertebb műve Az út című poszt-apokaliptikus regény (2006) és a belőle készült film (2009). A világvége romjai között vándorló apa-fia történetet egy valós utazás ihlette, amelyet McCarthy a kisebbik fiával tett meg Texas elvadult vidékein, a mexikói határ mentén. Két fia közül az idősebb, Cullen most 61 éves, a fiatalabbik, John 25 éves.

– Ha nem jövök vissza, mondd meg anyámnak, hogy szeretem. – Llewelyn, az anyád már rég meghalt. – Akkor majd megmondom neki én. 

Fun Fact #5: A Nem vénnek való vidék eredetileg forgatókönyvnek készült, de abból végül nem lett semmi, a regénynek csak ezek után állt neki McCarthy. A Coen testvérek beleszerettek a történetbe, amiből saját szövegkönyvet készítettek. A film végül 4 Oscart nyert, köztük elhozta a legjobb adaptált forgatókönyv díját. 

 

Forrás: interestingliterature.com / bookanalysis.com, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> A '70-ES ÉVEK SZELLEME BALATONFÜREDRE KÖLTÖZIK

>> A HÉT IDÉZETE AZ ÚJRAKEZDÉSRŐL