A hét idézete a lics-locs időjárásról


2023.03.27 - Balatonica
gyerekek esőben áznak

A hétfői erős hidegfront hatására sokfelé záporok, zivatarok alakultak ki. A hét további részében számíthatunk még hajnali fagyokra, futó hózáporra, élénk szélre, de akár 18 fokos csúcshőmérsékletre is. Időszerűnek éreztük, hogy hidegvérű brit humorral élcelődjünk az időjárási hírek hallatán.




Ha másról nem, az örökbecsű Három ember egy csónakban (Three Men in a Boat) borítójáról ismerősen csenghet a brit szerző Jerome K. Jerome neve. A humoros publicisztikáiról elhíresült Jerome a 19. század derekán született, meglehetősen lerongyolódott családi állapotok közé. 13 éves korában elárvult, onnantól kezdve mindenféle munkákat elvállalt, belekóstolt a vasúti munkások, az irodai alkalmazottak, a tanárok és a színészek életébe is. Sehol nem maradt sokáig egy helyen, viszont ezeket a korai élményéit íróként bőven tudta kamatoztatni. Egyszerre életunt és mégis örömöt sugárzó írói hangja az Egy naplopó tűnődéseiben mutatkozott be először. Nem sokkal ezután házasodott és a Temzén töltött mézeshetei ihletésére jegyezte le életműve legnagyobb sikerét, a Három ember egy csónakban kisregényt, amiből azóta számtalan tévéjáték és színházi bemutató született. A kerékpáros folytatásnak és az azt követő regényeknek nem sikerült utolérnie ezt a robbanásszerű sikert, majd Jerome magánélete is szomorú fordulatokat vett: előbb elvesztette imádott nevelt lányát, utána az első világháború önkénteseként végignézte egy nagy békekorszak pusztulását. 68 évesen egy motorbaleset szövődményeiben halt meg. 

 

Stuart Boyd karikatúrája (Wikipedia)

 

Érdekes módon magyar kötődése is van a máskülönben tagadhatatlanul angol szerzőnek: a neve közepén éktelenkedő K betű állítólag Klapka György, az emigrációba űzött magyar honvédtábornok tiszteletére került oda. Cserébe igazán megérdemli, hogy mi is életben tartsuk az emlékét. Időtlen, intelligens és az emberi gyarlóságokkal szolidaritást vállaló humoráért könnyű őt szeretni. Az időjárásról például pont úgy szellemeskedik, hogy azt mifelénk is érti mindenki (szabad fordításban):

Az időjárás előrejelzés és a kormányinfó hasonló eljárást követnek: kizárólag rossz híreket közölnek velünk.

 

Forrás: Wikipedia, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A FEHÉR KARÁCSONY MÍTOSZÁNAK NYOMÁBAN

>> 100 KM/H FELETTI SZELEK SÖPÖRTEK VÉGIG A BALATONNÁL