A balatoni régészetről nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban


2024.02.05 - Balatonica
szerszámos kamra

A Magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban 2024. január 30-án. A látványos tárlat a Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményeit összegzi, és március végéig hozzáférhető a látogatók számára.




Az időszaki kiállítás a legújabb szenzációk mellett a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a Somló-hegy késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a kivételes tehetségű fémműves mesterek legszebb alkotásait.

A környező síkságból magányosan kiemelkedő vulkáni tanúhegyet, a Somlót páratlan borvidékként, üdítő kirándulóhelyként és a magaslatot uraló középkori vár miatt történelmünk őreként ismerjük. A hegyet felkereső túrázók, borkedvelők legtöbbször nem is sejtik, hogy a Somló-hegy egy történelem előtti, mitikus tájat rejt. A Kr. e. 1. évezred első felében félelmet nem ismerő harcosok vezette közösségek lakták a Somlót, akik rejtélyes áldozati ceremóniáik során kivételes értéket képviselő kincseket rejtettek el a hegytetőt uraló településen, amelyek változatos történeteket mesélnek el az egykor itt élt előkelők vadászatairól, lakomáiról, ünnepeiről. A hegy előterében teljes közösségek munkáját felemésztő, monumentális sírhalmok alatt héroszként tisztelt halottaik nyugszanak olyan tárgyak társaságában, amelyek messzi tájakon élő népek történeteit őrzik.

Az építészet társművészetként és társtudományként jelenik meg: a Műegyetem építészhallgatóinak somlói kötődésű válogatott tervei, makettjei kerülnek vizuális párbeszédbe a különleges tárlat leleteivel.

 

 

Forrás: MNM, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> RÉGÉSZETI SZENZÁCIÓK A KÖZELMÚLTBÓL

>> RITKA 500 ÉVES KINCSLELETET ÁSTAK ELŐ