A Balatoni Múzeum tervei az új évre


2024.01.08 - Balatonica
villanyégő izzója

A keszthelyi Balatoni Múzeum az elmúlt évben ünnepelte az intézmény fennállásának 125. évfordulóját, amikor is 125 év, 125 műtárgy címmel ünnepi kiadványt jelentettek meg. A múzeum idén sem vesz vissza a tempóból, nagyszabású kiállításokkal várják a látogatókat.




Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatójának tájékoztatása szerint infrastrukturális beruházásokkal fejezték be a ’22-es évet, folytatták ’23-ban, és tulajdonképpen az egész ’23-as év erről szólt, ami áthúzódik ’24-re is. Közel 40 éve először nyúltak hozzá a háttér infrastruktúrákhoz, azaz a gyűjteményi raktárakhoz. Ezek felújítása idén gőzerővel megy tovább. Emellett 125 éves volt a múzeum, tehát ehhez kapcsolódó nagy kiállítás és kötetbemutatás is megvalósult az elmúlt évben.

Szintén tavaly teljesen új játszótér épült az udvaron a gyerekek nagy örömére. Ismét meghirdették a Város Művésze pályázatot, a két alkotó ezúttal az oktatási intézményekbe is ellátogatott. A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok keretében két napos konferenciát szerveztek, ahol a házi készítésű gyümölcspárlat kultúrájával foglalkoztak. Március 15-én nyitották a Szendrey, Petőfi, Keszthely című tárlatot, amellyel a Petőfi 200 rendezvénysorozathoz csatlakoztak, és tisztelegtek a költőóriás és hitvese előtt. Keszthely Város Önkormányzata az intézménynek ítélte a Pro Cultura-díjat a sokrétű kulturális feladat ellátásának elismeréseként.

Az intézménynek az idénre is számos terve van. Kiállítások vonatkozásában szeretnének tavasszal egy régészeti témájú kiállítást hozni Nagykanizsáról, amelyhez hozzáteszik a múzeum saját szakmai munkáját. Utána az év második felében egy nagyszabású természettudományos kiállítást szeretnének megvalósítani. Egyébként a fővárosi múzeumok megkésett költségvetését és elmaradt évadbemutatását látva ezek a tervek az országos átlagban is kiemelkedőnek számítanak.

 

Forrás: KeszthelyTV / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI IGAZ A BALATON MESÉIBŐL?

>> FEBRUÁRBAN NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL LESZ VESZPRÉMBEN