Két fiatal tehetség költözik Keszthelyre


2022.11.05 - Balatonica
két gyerek a standon mosolyog

Keszthely igazán csodás ötlettel állt elő. Pályázati úton kiválasztott két fiatal művészt, akiket a városba költöztetnek, hogy az ottlakókat kulturális élményekkel szórakoztassák. A szerencsés befutókról (vagyis beköltözőkről) a város diákjai dönthettek.




Kihirdették, hogy kik lettek a Város Művészei Keszthelyen. Schuller Mária textilművész színes alkotásai, valamint Mohácsi Balázs az írás élményét tematizáló irodalmi alkotása nyerte el leginkább a döntéshozók tetszését. A kétlépcsős zsűrizés alkalmával az ötletgazdák után a város középiskolásai hozhatták meg a végső döntést Cséby Géza keszthelyi íróval közösen.

A meghívás egy teljes hónapra szól, azaz Keszthely egész novemberben élvezheti a művészek társaságát. A projekt megvalósítója a Balatoni Múzeum, de a programokat városszerte különféle helyszíneken tartják. Többek között lesznek rendhagyó irodalmi órák a város iskoláiban, kávéházi beszélgetések, felolvasó délutánok, történelmi séták, könyvbemutatók és irodalmi kocsmatúra is.

Schuller Mária az Iparművészeti Egyetemen végzett. Leginkább a képzőművészetben teljesedett ki. Mohácsi Balázs a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát, irodalomtörténészként végzett. Jelenleg a Jelenkor folyóirat egyik szerkesztője. Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója bejelentette, hogy jövőre újráznak a pályázattal. Manninger Jenő polgármester így nyitotta meg a programsorozatot: „Tulajdonképpen a kultúra tartja össze a közösségeket és ez így jó. Mert az a legjobb közösség, aminek van valamilyen kulturális töltete.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Fortapan / Székely Márton adománya (Kesztely, 1933)

KAPCSOLÓDÓ

>> A SZIGLIGETI ALKOTÓHÁZ ÚJ ÉLETRE KELT

>> SZÍNES HALAK LEPTÉK EL TAPOLCA BELVÁROSÁT