30 százalékos visszaesés a balatoni turizmusban


2023.07.16 - Balatonica
szállodai szoba

A balatoni turizmusban jelenleg a last minute foglalások a jellemzőek: rossz idő esetén egyáltalán nem jönnek a turisták, ha viszont felmelegszik az idő, napokon belül megtelnek a szobák. Ennek következtében a június átlagosan 30 százalékos visszaesést mutat az előző évekhez képest.




Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a június nem volt egy erős kezdés a Balatonon: az előző évekhez képest 30 százalékos visszaesést tapasztaltak. Jelenleg nagyon bíznak a jobb júliusi és augusztusi számokban.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nem csak a Balatonnál, az egész országban érzik a visszaesést. Nyilván a brutális áremelkedések miatt a nyaralni vágyók a biztosra mennek, ezért főleg last minute foglalnak, amikor már látják, hogy jó lesz idő. 

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője pontosította a számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központból lekért adatok szerint a Balaton Régió 3 és 4 csillagos szállodáiban 24 százalékkal csökkent a befoglalt vendégéjszakák száma, más turisztikai egységek azonban 40 százalékos csökkenéssel szembesültek, így jön ki az átlag 30 százalék mínusz.

 

Forrás: naphíre / portfolio.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MEGÚJULT A BALATON IKONIKUS SZÁLLODÁJA

>> LUXUSSÁTOR ÉS FA TETEJÉN HÁZIKÓ