3 művészzseni, akinek az életműve 2024-től közkincs


2023.12.23 - Balatonica
márvány férfi akt szobor kék ég

Amikor megszületik egy mű, automatikusan szerzői jogvédelem alá kerül, amely a szerző halálát követő 70 évig van érvényben. Ennek értelmében 2024. január 1-jétől közkinccsé válnak az 1953-ban elhunyt alkotók művei. Három különleges életművet ajánlunk a figyelmetekbe.




KOMOLYZENE: Szergej Prokofjev

Szergej Szergejevics Prokofjev 1891-ben a mai Ukrajna területén született és 1953-ban hunyt el Moszkvában, épp Sztálin temetésének napján. Sokoldalú stílusa és világszerte műsoron tartott alkotásai miatt a legjelentősebb zeneszerzők közé tartozik a 20. században. Komponált zongoraműveket, hegedűversenyeket, szimfóniákat, baletteket, operákat, filmzenét és egyéb zeneműveket. A legtöbben a Rómeó és Júlia, a Hamupipőke, valamint a Péter és a farkas című színpadi műveiről ismerik.

 

 

KÉPZŐMŰVÉSZETt: Albert Gleizes

Albert Gleizes (1881–1953) francia festőművész különösen az avantgárd mozgalmakban és a kubizmusban játszott szerepe miatt került be a 20. századi legnagyobb modern művészek csarnokába. A kubizmus (Picasso és Braque képeiről felidézhetően) a tárgyak több szempontú ábrázolását és azok geometriai formákra való felbontását jelentette. Gleizes főképp elméleti és közösségépítő munkássága segítette a modernizmus és az absztrakt művészet kibontakozását és népszerűsítését. Egyik kedvenc képünket tőle ide kattintva megnyithatjátok, január 1-től pedig akár meg is oszthatjátok.

 

 

SZÉPIRODALOM: Szép Ernő

Szép Ernő (1884-1953) népszerű költő és divatos színpadi szerző volt, regényei irodalmi szenzációknak számítottak. A Nyugatban és a Pesti Hírlapban is rendszeresen publikált. Egyszerre tartozott Molnár Ferenc nagyvárosi köréhez és volt a remeteségbe vonult Ady Endre egyik legjobb barátja. A kabaréban ugyanúgy feltalálta magát, mint a személyes hangvételű lírában. Humorban és érzelmekben bővelkedő életművét az utókor újra felfedezte magának. Egyik kedvenc szerzeményünket tőle január 1-től nyilvánosan is megoszthatjátok bárhol.

 

 

A szerzői jogról itt olvashattok bővebben.

 

Forrás: kultura.hu / wikipedia / arcanum, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYIK ŐSZI KÖNYVMEGJELENÉSEKET VÁRJUK LEGINKÁBB?

>> SOCIO SUMMIT 2023: HOGYAN SZÓLHAT A KULTÚRA MINDANNYIUNKHOZ?