3 fesztiválkedvenc film, amit soha nem mutattak be nálunk


2024.02.28 - Balatonica
bejárat neon fények

Naponta ömlenek be a friss film- és sorozatbemutatók az egyre gyarapodó számú streaming felületre. A túlkínálatból következhet, hogy egyes filmek hiába járják be a világ legnagyobb fesztiváljait és zsebelik be sorra a díjakat, a hazai forgalmazás mégsem csap le rájuk. Kiemeltünk három példát, előbb-utóbb csak eljutnak hozzánk is.




A mauritániai

Jodie Foster nagy visszatéréseként harangoztuk be ezt az évet, miután a Nyad című sportfilmben barátból avanzsált szupercoach-ként remekel (Oscarra jelölték érte), az HBO-n futó True Detective antológia negyedik évadában pedig a főszerepet viszi prímán. Az a helyzet, hogy a most 61 éves amerikai színésznő már 2021-ben visszatért Kevin Macdonald bírósági drámájában, egy igaztalanul megvádolt mauritániai fogoly igaz történetében, amiért a Golden Globe-ot is neki osztották az az évi díjszezonban. Habár van magyar nyelvű előzetese, a mozibemutatót valószínűleg elűzte a pandémia. 

 

The United States vs. Billie Holiday

Billie Holiday (1915-1959) híres dzsesszénekesnő, a blues nagyasszonya volt. Lee Daniels filmje a karrier azon időszakára fókuszál, amikor a művésznő a hatóságok célkeresztjébe kerül, ugyanakkor titkos viszonyt fojtat a ráállított ügynökkel. A címszerepért Andra Day színésznőt 2021-ben Oscarra jelölték, és a filmben elhangzó zenék, így a Tigress & Tweed (lásd videó) is rengeteg kitüntetést zsebeltek be. Ugyan erre az alakításra még várnunk kell, a műfajban nálunk is nagyot szóltak a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Netflix) és a Bessie (HBO) című zenés-kosztümös portréfilmek.

 

Quo vadis, Aida?

A srebrenicai vérengzésről szóló bosnyák háborús dráma, Jasmila Žbanić rendezése egy kétgyermekes tolmácsnő szemén keresztül láttatja az azóta elhíresült borzalmas vérengzéseket 1995 júliusából. Az Európai Filmakadémia minden fontosabb díjat ennek az összeurópai koprodukciónak ítélt oda 2021-ben, az Európai Parlament LUX-díja is neki járt, előtte-utána megjárta a világ vezető filmfesztiváljait (köztük Velencét, San Sebastiant, Rotterdamot), mígnem a legjobb külföldi film Oscar-jelöléséig vitte. Ugyan az egyik szomszédos országban zajó közelmúltbeli eseményeket dolgozza fel a történet, nálunk mégsem kapkodtak utána a forgalmazók. Majd csak felteszik az egyik streaming oldalra.

 

A tévés produkciók közül ugyanennyire várjuk az ikonikus country zenészpárról szóló George & Tammy minisorozatot, Jessica Chastain és Michael Shannon díjnyertes alakításaival, a két évadot megélt Your Honour sorozatot, amelyben a Bryan Cranston játszotta New Orleans-i bíró saját korrupt fiának kezd el falazni, valamint a May December című Todd Haynes-filmet, amelyről az összes lehetséges fórumon született elismerő magyar kritika, habár a magyarországi Netfllix azóta sem vette fel a műsorkínálatába.

 

Forrás: port.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FRANCIA FILMEK ÖZÖNLIK EL A HAZAI MOZIKAT

>> BLICCELŐS SZTORIÉRT INGYENJEGY JÁR A KÉK PELIKÁNRA!