Válaszok a balatoni munkaerőpiac kihívásaira


2023.10.14 - Balatonica
kézfogás fehér téglafal

A Terítéken jóízű kerekasztal-beszélgetések eddigi állomásain olyan fontos témák kerültek napirendre, mint a vállalati felelősségvállalás, a zöld szemléletmód, a családbarátság és mindezek érvényesítése a munkahelyeken. A tizedik beszélgetés a hatékony munkahelyi integrációt vette górcső alá, helyszínét a szigligeti Gléda Vendéglő biztosította.




A TERÍTÉKEN EKF-programsorozat célja, hogy a céges társadalmi felelősségvállalást a közösségépítés és a nyitottság eszközévé formálja, valamint a globális problémákra helyi szinten keres megoldásokat. Fontos vállalás a balatoni vállalkozásokat megerősíteni abban, hogy érezzék, milyen fontos a tevékenységeiknek láthatóságot adni és azok gyümölcsét a helyi közösségek javára fordítani. A kéthavonta megrendezendő alkalmak eddigi állomásai: Nemesgulács – Sellyei Bor, Vászoly – Portus Home, Jásd – Bodza Ház, Káptalantóti – Kinga Kamrája, Alsópáhok - Alkotóház, Zalacsány - Farm Inn Fogadó, Balatonkenese - Pörc Bisztró és Delikát voltak.

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu

 

A szigligeti Gléda Vendéglő (lásd fotó) egy régi csárda friss köntösbe bújtatva, történelmiségét megőrizve a szigligeti Vár udvara mellett bújik meg. Az aktuális kibeszélendő a hatékony munkahelyi intergráció volt, ezen belül azok a társadalmi csoportok, akiknek munkahelyi beillesztése problémás lehet a cégek életében: bevándorlók, kisgyermekes szülők integrálása, diákok/pályakezdők, megváltozott munkaképességűek integrációja. Milyen kihívások elé állítja mindez a munkáltatókat, milyen lehetőségeket és milyen kötelezettségeket jelent ez számukra? 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői ez alkalommal Horváthné Szabó Andrea – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Vármegyei Kirendeltség igazgatója, Kocsis Anett – esélyegyenlőségi tanácsadó, Nagy Miklós – a badacsonytomaji Hotel Bonvino igazgatója és Dr. Benyovszky-Szűcs Zsombor a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. jogi vezetője voltak.

A beszélgetés által sikerült megerősíteni a jelenlévőket abban, hogy merjenek nyitni és kérdezni, hogy felvegyék a kapcsolatot a megfelelő szervezetekkel, akik segítségükre lehetnek abban, hogy miként tudják foglalkoztatni ezeket a célcsoportokat. Egyetértés született, hogy új perspektívába helyeződhetnek ezek a munkavállalók is. A jelenlévők belátták, hogy van számos lehetőség az ő foglalkoztatásukban (jelesül: a balatoni munkaerőpiaci hiány mérséklése), ehhez azonban mindkét félnek alkalmazkodnia kell a vadonatúj helyzethez.

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KÖVETED A WORKTOK VIDEÓKAT?

>> A VILÁG 5 PONTJA, AHOL JÓ BEFEKTETÉS DIGITÁLIS NOMÁDKÉNT ÉLNI