Tóparti programtippek az ünnepi hétvégére


2022.08.18 - Balatonica
Tóparti programtippek az ünnepi hétvégére

Sokan döntenek úgy, hogy kihasználják a nyár hátralevő részét és a szezon utolsó napsütéses hétvégéit a Balaton partján töltik. Számukra jó hír, hogy a következő napokban a strandolás mellett kulturális feltöltődésre és közösségi élményekre is bőven kínál lehetőséget a balatoni régió. Utánanéztünk, hogy milyen helyi programokba érdemes bekapcsolódni az augusztus 20-i ünnepségsorozat idei felhozatalából.




Hévízi Bor- és Gasztrokorzó
Hévízen csütörtöktől vasárnapig a zenés borkóstolásé a főszerep. Új hagyomány szerint a Hévíz Turisztikai Egyesület évről évre megválasztja a Város Borát, aminek az előírás szerint friss és könnyű ételekhez jól csúszó száraz fehérbornak kell lennie. Idén a zalai Cezar Pincészet Kis Balaton - Nagy Borok sorozatából a 2021-es évjáratú Savignon Blanc lett a nyertes. A szerencsés befutó új ünnepi címkét kapott a várostól és a most következő négy napban vele fesztiválozik Hévíz nyaralóközönsége. Természetesen az ország nevesebb pincészeteiből mások is képviseltetik magukat kóstolókkal, így többek közt ott lesz a móri Paulus Borház, a Cseri Pincészet, a Majoros Birtok a Tokaji borvidékről, a balatonfelvidéki Fischer Borház, vagy a Rádi Pincészet Gyenesdiásról. Napközben játékos-táncos gyerekprogramok, esténként szabadtéri koncertek adják a háttérhangulatot. 20-án, szombaton a Muzsikás Együttes ropja a színpadon. 

Szent István-nap a Csillagvárnál
A balatonszentgyörgyi Csillagvár a Festetics grófok egykori vadászvára, egyedülálló csillag alakú épület. Belsejében áprilistól októberig nyitva tartó kiállítások fogadnak: a középkori mindennapokat megidéző életpanoptikum, a pincerendszerben huszármúzeum. A grófi istállókat csárdává alakították, a kertben nyári alkotótáborokat tartanak. Az ünnepnapra felsorakoztatják a várkultúrához kapcsolódó legnépszerűbb kreatív foglalkozásaikat. Lesz lovaglási lehetőség, skót íjász bemutató, sólyomröptetés, és lehet majd kemencében kenyeret sütni, drótból ékszert készíteni, bábszínházi előadást nézni. Az összes program múzeumi belépővel látogatható, amihez idegenvezetést is lehet kérni a várban és a szomszédos állatudvarban. A csárda enni- és innivaló finomságokkal készül a vendégeknek.

Aktív Strand, Keszthely
A vízi és vízparti sportok szerelmeseinek pedig egyértelműen Keszthelyre kell menni. A Városi Strand augusztus minden szombatján úgynevezett aktív strandnapokat szervez. Ebbe a sorba illik bele az augusztus 20-i programcsomag. A helyszín önmagában rengeteg élményt ígér: homokos sportpályák, vízi élménypark, játszóterek, pihenőpark, valamint egy hangulatos móló építmény, vagyis a 2000-es években felújított Szigetfürdő nevezetű találkahely várják a strandolókat. 20-án ezeken felül kajakozni, strandfocizni, röplabdázni, vízi zumbázni, jiu-jitsuzni és sárkányhajózni lesz lehetőség szervezett körülmények között. A legkisebbeket aszfaltrajzoló verseny várja. Aki elegendő nyereménypontot összegyűjt a Hello Keszthely mobilapplikáció kihívásain, további kedvezményekben részesül. A versengést kedvelő családosoknak különösen ajánlott helyszín.

Strandfesztivál, Zamárdi
Bár a hosszú évek óta sikeresen működő nemzetközi színvonalú Strandfesztivál nem kötődik szigorúan véve az ünnepi programokhoz, többnyire a 20-i hétvégére esik a megrendezése. Az idei fellépők közül Parov Stelar, Sean Paul, a Clean Bandit és Alvaro Soler a húzónevek, de kedvenc magyar zenekaraink is ellátogatnak a rendezvényre, ráadásul a Halott pénz külön minifesztivállal pont itt fogja megünnepelni 18 éves fennállását. A többi zenei fesztiválhoz képest a Strand valahogy úgy nemzetközi, hogy könnyedén megmarad hazainak.

Színházi esték különféle helyszíneken
A nemzeti ünnepeink alkalmával többnyire zárva maradnak a színházak, legfeljebb ünnepi rendezvényeknek adják bérbe a tereiket. Kivétel azért mindig akad. 19-én, pénteken érdemes lehet elnézni a Kultkikötő szárnyai alatt Balatonföldváron előadott Karinthy-örökzöld, Az utazás a koponyám körül egyedi színpadi feldolgozására, Scherer Péter rendkívüli előadásában. Ugyanaznap kínálja megint csak a Kultkikötő a Karafiáth Orsolya ötletéből íródott Macskadémon című mjuzikel-komédiát, ez alkalommal az alsóörsi Amfiteátrumban, Gergye Krisztián rendezésében. 20-án a Bacsó Péter filmklasszikusából adaptált A tanú megy a Tihanyi Szabadtéri Játékokon, ahol Kerekes József és Kautzky Armand bújik a két főszerepbe. Szintén szombat este látható előbb a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon, majd a balatonlellei Kultúrparkban a Dumaszínház estje, ahol Kiss Ádám, Dombóvári István, Beliczai Balázs és Musimbe Dávid Dennis szórakoztatják a nevetni vágyó nézőket. 

Tűzijátéknéző sétahajók a Balaton nyílt vizén
A Balatoni Hajózási Zrt. számos kikötőből indít séta- illetve bulihajókat augusztus 18. és 20. között, hogy az itt-ott megrendezésre kerülő tűzijátékokat egyedülálló perspektívából is meg lehessen csodálni. A bő 1-2 órás hajójáratok utasait pezsgővel és üdítővel köszöntik mindenhol. A programban részt vevő helyszínek: Keszthely, Balatonfüred, Fonyód, Badacsony, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonföldvár. Ha valaki elsőrangú fotókat szeretne posztolni a látványos tűzijáték show-ról, vagy csak a parti tömegektől távol gyönyörködne az éjszakai égboltban, szálljon hajóra!