Öt kilátó a Balatonnál, amit látni kell


2022.07.27 - Balatonica
Öt kilátó a Balatonnál, amit látni kell

A Hello Vidék összegyűjtötte, hogy melyek azok a kilátók, amiket mindenképp érdemes megnézni a magyar tenger környéken.




Alsóörs – Somlyó hegyi kilátó
A Somlyó-hegyi kilátó az Alsóörs felett magasló Somlyó-hegyen található, ahonnan a látvány mindenkit rabul ejt. Megközelítése több módon is lehetséges, akár gyalogosan, akár kerékpárral is megközelíthető, de autóval is könnyen elérhető. A végeredmény egy szerkezetileg és formailag is kiváló, tájba illő fenyőfa építmény lett. A vörös színű kőalapzaton álló, 17,5 méter magas kilátóba pár lépcsőfok megtétele után juthatnak fel. A Somlyó-hegyi kilátó legfelső szintjéről a Balaton keleti medencéje, az északi part és a Bakony sűrűje is jól szemügyre vehető.

Balatonalmádi – Óvári messzelátó
Balatonalmádiban található az Óvári Messzelátó. Nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért a városon belül. A századforduló körül épült kilátó vörös homokkő talapzatán eredetileg vörösfenyő ácsolat és mellvéd állt, fedése pedig cseréptető volt. Az 1906-os vihar után nagy része megsemmisült, melye után először csak a mellvédet, majd a II. világháború újabb pusztítása után, 1949-ben a felépítményt is újjáépítették. 2004-ben esett át a kilátó teljes felújításon és 2016-ban lecserélték a faszerkezetet is.

Balatonboglár – Gömbkilátó
Balatonboglár közepén található a Várdomb, melynek legmagasabb pontján helyezkedik el a Gömbkilátó. Balatonboglár legkedveltebb kiránduló célpontja tízezreket vonz évente. A 165 méter magasan található Gömbkilátó csodálatos körpanorámát nyújt az ide látogatók számára. Díszkivilágításának köszönhetően még az északi partról is megcsodálható. Érdekessége, hogy erősebb szélben akár több métert is lenghet, de rugalmas szerkezeti elnyeli a mozgási energiát. A Gömbkilátó előtti dombos területen lehet sétálni, piknikezni is, továbbá alig néhány méterre tőle egy élménypark is található, így a kilátó látogatása kalandparkkal, bobozással vagy akár íjászattal összekötve egésznapos program is lehet.

Balatonfűzfő – Balatonfűzfői kilátó
A Balatonfűzfői Szabadidőpark különlegessége a 15 méter magas, 5 szintes kilátó. A kilátóból tiszta, páramentes időjárás esetén a Kőröshegyi Völgyhíd is látható. Ingyenesen látogatható. A kilátó egyediségét a természetes és mesterséges anyagok kohéziójának köszönheti. Fa és üveg alapanyagok felhasználásából született meg, ékköveként az északi partnak, és az ide látogató kedves vendégeinknek. Szem előtt tartva, hogy a szabadidőparkot minden korosztály látogatja, a kilátó öt szintre lett osztva, így választhatóan – gondolva azokra is, akik tériszonnyal küzdenek – mindenki bátorsága szerint, bármelyik szint elérését kitűzheti célul, megpihenhet, erőt gyűjthet szintenként, gyönyörködhet a magyar tenger és az azt körülvevő partvonal festői képében, míg eléri a 15 méteres magasságot.

Csopak – Endrődi Sándor kilátó
Csopak Csákány-hegyi kilátó: az új kilátó 2015-ben épült. A fából készült csopaki kilátó erkélyéről páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. A kilátó Csopak kedvelt túracélpontja. Megközelítése: a Csopak kilátó a Nosztori völgyön át, a kék turistajelzésen érhető el. Ezt az utat inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Itt-ott meredekebb falat kell megmászni, ahol vagy találunk kapaszkodónak való fatörzset, vagy nem. A falu felőli oldalon azonban kényelmesen is eljuthatunk a kilátóhoz. Ha esetleg több időt szánunk a túrához, akkor Paloznak felől is mehetünk, mert innen viszont gyönyörű kilátásban vezet az út, míg be nem sűrűsödnek a fák.

KAPCSOLÓDÓ
>> Még pár napig látogatható a balatoni fotókiállítás