Nyaralás pazarlás nélkül


2022.07.26 - Balatonica
Nyaralás pazarlás nélkül

Évente átlagosan 65 kiló élelmiszert dobunk ki, aminek vízlábnyoma 250 köbkilométer, vagyis a Balaton vízmennyiségének 130-szorosa*. Nyaralás alatt, amikor amúgy is engedékenyebbek vagyunk magunkkal, tovább fokozódhat a pazarlás. Utánajártunk, hogyan csökkenthetnénk a kidobott étel mennyiségét és hogyan fogyaszthatunk fentarthatóbb módon a vakáció alatt is.




Bizonyára sokaknak ismerős a forgatókönyv, hogy apartmanos nyaralásra készülve, az előre felhalmozott élelmiszer mennyisége fullasztóan soknak hat az összekészített holmik között, és még így is nagy az aggodalom, hogy lesz-e mit enni a családnak. Legkésőbb a vakáció végén persze kiderül, hogy ismét túlvásároltuk magunkat, ráadásul nem is volt kedvünk annyit főzőcskézni, így az élelmiszerek egy részét ki kell dobni. 



De hogyan változtathatunk pazarló szokásainkon? Tudatos tervezéssel! Ehhez adunk hasznos tippeket Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársának segítségével. 

1.    Már az indulás előtti hetet tervezzük meg, hogy ne maradjon romlandó étel otthon. Ami marad, abból csomagolhatunk az útra, illetve le is fagyaszthatjuk. Jól fog jönni egy frissen sült kenyér, péksütemény, vagy akár zöldség és gyümölcs is, ha hazaérünk a nyaralásból. Az élelmiszerek eltarthatóságáról a NÉBIH oldalán tájékozódhatnunk. 
2.    Legyünk tisztában a család „felvevőképességével”, hiszen a nyaralás korlátozott ideig tart. Ha van rá mód, vásároljunk helyi termelőktől
3.    Érdemes előre megtudni, hogy van-e mélyhűtő a szálláshelyen, vagy csak hűtő. 
4.    Pékáruból többször kevesebbet vásároljunk, és keressük a boltokban a kevésbé romlandó vagy kisebb kiszerelésű árukat. 
5.    A napi program megtervezésénél gondoljunk előre az étkezésre is. Ha úgy döntünk, hogy nem főzünk előre, mert inkább büfében, étteremben eszünk, akkor is választhatunk fentarthatóbb ételt, például hamburger helyett lángost. 
6.    A strandra is pakolhatunk tudatosan: gyümölcsből készítsünk smoothie-t, ami az édesség iránti vágyunkat is segít csökkenteni, ezáltal kevesebb szemetet termelünk. Az olajos magvak fogyasztása segít csillapítani az éhséget, és azon túl, hogy finomak, tele vannak vitaminnal. Ezekből is válasszuk inkább a hazai magvakat, mint például a törökmogyoró, a dió, a mandula, a tökmag vagy a napraforgómag. 
7.    Vigyünk hűtőtáskát, így egész nap kéznél lesz a hideg ital és nem kell fél literes PET palackokkal terhelni a pénztárcánkat és a környezetet.
8.    Nem vész el, csak átalakul, vagyis maradékmentés profi módon. Borsófőzelékből másnap készülhet krémleves. A maradék rizsből készíthetünk rizsgolyót vagy sajttal, zöldségekkel és tojással összegyúrva kész a finom rizsfasírt. Ha marad főttkrumpli, csinálhatunk krumplis pogácsát. A felvágott, de el nem fogyasztott gyümölcsök kiválóan alkalmasak hűsítő turmixnak vagy akár készülhet belőlük hideg gyümölcsleves. A szikkadt kenyeret se dobjuk ki, inkább készítsünk bundáskenyeret vagy melegszendvicset. 
9.    Kérdezzük meg a szállásadót, hogy van-e lehetőség komposztálni, így a főtt ételeken és a déli gyümölcsökön kívül sok mindent visszaadhatunk a természetnek.   

* (Forrás: The state of Food Waste in Hungary, A report by the Agricultural Team of of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Budapest, Hungary, 2018)