Négy napra Mozart-művek költöznek a Balatonhoz


2022.08.08 - Balatonica
Négy napra Mozart-művek költöznek a Balatonhoz

2022. augusztus 11-14. között, csütörtöktől vasárnapig nyolc balatoni helyszínen rendez hangversenyt Mozart műveiből a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. A bemutatkozó Mozart Planet program első koncertsorozatának zenekari- és kamara-előadásaira a belépés ingyenes.
A Concerto Budapest zenekar művészei nyolc különböző helyszínen adnak ingyenes koncerteket Mozart műveiből augusztus 11. és 14. között: Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonkeresztúr, Balatonszemes, Hévíz, Keszthely, Révfülöp, Vászoly – írja az index.hu.

"A Mozart Planet egy régóta formálódó elképzelésből kialakult zenei program elnevezése, hosszú távú célokkal. Bemutatkozásként egy 8 helyszínes balatoni koncertsorozaton szeretnénk elrepíteni közönségünket abba az ideális világba, ahol a klasszikus zene harmóniát és felüdülést nyújt" – mondja Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész szerint Mozart zenéje minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. Szerinte ehhez a muzsikához nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakavatott hozzáértőnek lenni, elég csak meghallgatni és gyönyörködni benne.

A Mozart Planet balatoni nyári programjában két zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepel.

A zenekari programmal augusztus 11-én, csütörtökön este fél nyolctól a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban lépnek fel, másnap pedig este nyolc órától a keszthelyi Kis Szent Teréz Plébánián. Mindkét helyszínen a Jupiter néven híressé vált C-dúr szimfóniát, Klenyán Csaba szólójával az A-dúr klarinétversenyt, valamint a D-dúr szerenádot, közismert nevén a Serenata notturnát szólaltatják meg, melyben Környei Zsófia és az est karmestere, Keller András működik közre hegedűn.

2022. augusztus 12-én, pénteken este fél nyolckor a balatonalmádi Szent Ignác templomban a D-dúr divertimento, a hegedűre és brácsára írt G-dúr duó és a Kis éji zene hangzik el. Hegedűn közreműködik Miranda Liu és Kakutani Satoko, brácsán Haruka Nagao, csellón Aranyos János, nagybőgőn pedig Illés László.

Szombaton műsoron marad a Kis éji zene és a divertimento, és csatlakozik hozzájuk Klenyán Csaba, akivel az A-dúr klarinétötöst szólaltatják meg délután ötkor a balatonkeresztúri Szent Kereszt Templomban, este nyolckor pedig a hévízi Szentlélek Templomban. Másnap, vasárnap fél 12-kor a balatonszemesi Baptista Imaházban a divertimento és a duó mellett az F-dúr oboanégyest játsszák Rózsa Gerdával.

A Varázsfuvola nyitányát, az F-dúr divertimentót, a c-moll adagio és rondót, továbbá a D-dúr fuvolanégyest szólaltatja meg Keller András és Környei Zsófia hegedűn, Szomor-Mekis Janka brácsán, Karasszon Eszter csellón, Fábry Boglárka vibrafonon, Kaczander Orsolya fuvolán és Ella Dániel oboán augusztus 13-án, szombaton este fél nyolckor a vászolyi Szent Jakab Templomban és vasárnap délelőtt fél 11-kor a révfülöpi Munkás Szent József Templomban.