Mik az új biciklis trendek a Balatonnál?


2023.02.11 - Balatonica
bicikliző pár a szabadban

A helyi szállásadók úgy készülnek, hogy 2023-ban újabb lendületet kaphat a balatoni turizmus biciklis tagozata. A tavalyi átadás óta már egészen Budapesttől a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral. A tó körüli tekerést korszerű szolgáltatások, színes-szagos applikációk, szezonális versenyek népszerűsítik. Melyiket válasszuk?




Tavaly tavasszal hírt adtunk a BalatonBike365 elnevezésű kezdeményezésről. A Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös projektje egy információgazdag honlap és az onnan letölthető mobil-alkalmazás segítségével olyan Balaton környéki kerékpáros túraútvonalakat ajánl, amelyek érdekes látnivalókat és hasznos szolgáltatásokat egyaránt érintenek, továbbá összekötik a Balatoni Bringakörutat a Balaton-felvidékkel, a Kis-Balaton térséggel, valamint a tó déli vidékével. Összességében 800 km kerékpározásra alkalmas utat tábláztak ki, majd ezeken 20 új pihenőpontot építettek.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány így értékeli az eddigi eredményeket: a BB365 applikáció mindenki számára teljes élménnyé teszi a bringázást, mivel segít felfedezni a Balaton környékét. Hol van a közelünkben egy jó lángossütő? Merre menjünk egy gyöngyöző rozé fröccsért? Akad-e a környéken kerékpárosbarát panzió, vízvételi lehetőség vagy bringás pihenő, esetleg szerviz? Hova térhetünk be egy kávéra? Milyen látványosságot nyújt a környék, illetve milyen kulturális eseményeken köthetünk ki a túra végén? Emellett 60 tematikus túraútvonalat, illetve egy, a régión keresztül haladó, több nap alatt teljesíthető MTB (mountain bike) útvonalat is ajánl az applikáció.

Jó hír, hogy 2023-ban bővül a Balatonbike365 szolgáltatási köre. Először is, Balatonfüreden és Balatonföldváron új bringaközpontok nyíltak, a keszthelyi szolgáltató pont pedig tavasztól várja a bringásokat, akik ezeken a helyeken hasznos információkat kaphatnak a térségről, plusz szervizelési lehetőségek közül választhatnak, vagy akár elektromos rásegítésű kerékpárokat is bérelhetnek. Utóbbi segíthet leküzdeni a távolságot és az emelkedőket, kiküszöböli a túrázó csoport tagjai közötti erőnléti különbségeket, ugyanakkor mégsem foszt meg a bringázás élményétől. Sokatmondó szám, hogy az utóbbi három év alatt a hatszorosára nőtt az eladott elektromos kerékpárok száma Magyarországon.

És hogy ne kelljen feltétlenül a jó időre várni, február 18-án (Havasi Tímea és Harangvölgyi András lokálpatrióta házaspár kezdeményezésére) megrendezik a IV. Balatoni Téli Bringa Túrát, amelyre maximum 350 jelentkezőt várnak. A 80 kilométeres táv útvonala a következő lesz: Balatonfüred – Tihany (kompátkelés) – Szántód - Zamárdi – Siófok – Balatonaliga – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred.

Az ilyen megmérettetésekre a zordabb időszakokra is felszerelt kerékpárokkal érdemes nevezni. Viszonylag új trendnek számít a gravel kerékpározás. Ezeket a szélesebb gumikkal és biztonságos tárcsafékkel felszerelt, máskülönben a versenybringára emlékeztető szerkezeteket a földutakon való gyorsabb haladásra fejlesztették ki, tehát a Balaton tágabb térségére jellemző izgalmasabb terepviszonyokat is jól bírják.

Az egyre nagyobb kínálat és a bővülő kerékpárút-hálózat remélhetőleg ösztönözni fogja az amatőr és a profi versenyzők részvételét a Balaton környéki kerékpáros sporteseményeken, illetve még többek kedvét hozza meg a bringázás mint szabadidős tevékenység életvitelszerű gyakorlásához. 

 

Forrás: Hello Vidék, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> KÜLÖNLEGES BALATONI KERÉKPÁROS ÚTVONALAK EGY HELYEN

>> BICIKLIK TEKERIK A MOZIT ALSÓÖRSÖN