Megnéznétek az évkezdet top csillagászati látványát?


2024.01.02 - Balatonica
csillaghullás farm kerítés fa

Január 4-én a hajnali órákban látványos légköri jelenséget figyelhetünk meg. Óránként akár 120 hullócsillagot is meg lehet számolni a tiszta éjszaki égbolton a Quadrantidák meteorraj érkezésével.




Bár december hónap leglátványosabb égi jelenségét, a Geminidák meteorraj érkezését a felhős égbolt miatt csak az ország nyugati felén élő szerencsésebbek csíphették el, január 4-én itt az újabb lehetőség, érkeznek ugyanis a Quadrantidák!

Ez a raj ideális esetben óránként 120 meteort produkál, ezzel ott a helye a jóval ismertebb Perseidák és Geminidák hullócsillag-záporok mellett, azonban a kitörés idősávja, amikor valóban élvezhetjük az égen átszáguldó meteorokat, jóval rövidebb. Idén ráadásul a félhold sem könnyíti meg az észleléseket, ugyanakkor kedvező időjárás esetén lehet esélyünk egy, a Geminidákat is felülmúló, látványos jelenségre.

Fordítsuk hát tekintetünket a raj radiánsa, azaz a Bootes csillagkép irányába, amely az éjszaka első felében az északi, éjfél után a keleti horizont felett lesz egyre magasabban látható. A kitörés várható időpontja inkább a hajnali órákra várható, érdemes hát korán kelni, és a termosz forró teát a hónunk alá csapva keresni egy kelet felé nyitott, sötét észlelőhelyet.

További januári égi jelenségekről itt tájékozódhattok.

 

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MEGTALÁLTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB KARÁCSONYFÁJÁT