Mégis rendezünk nyári olimpiát?


2023.09.27 - Balatonica
kék léghajó

Lengyelország hivatalossá tette, hogy megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését. A lengyelek idén nyáron Krakkóban az Európa Játékoknak adtak otthont, ötkarikás játékokat viszont még soha nem rendeztek. Ugyanerre az évre a magyarok is az érdeklődök között vannak.




A hazai sajtóban 2022 óta cikkeznek arról, hogy mennyire esélyes Magyarország újbóli pályázása egy soron következő nyári olimpiára. Egyelőre nincsen hivatalos bejelentés, de ha valamikor újrázhatnánk a megmérettetésre, az leghamarabb 2036-ban lenne. A lengyel államfő, Andrzej Duda azonban megelőzött minket, amikor kedden bejelentette, hogy a Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott egyeztetések révén megpályázzák a 2036-os nyári olimpia rendezését. Korábban Mexikó és Indonézia jelentkezett be hivatalosan, de hamarosan India, Törökország, vagy akár Magyarország is benyújthatja a pályázatát. Az már most látszik, hogy erős lesz a mezőny.

És hogy hol rendeznek tutira nyári olimpiát a következő évtizedben? 2024-ben Párizsban, 2028-ban Los Angelesben, 2032-ben Brisbane-ben. A NOB néhány évvel ezelőtt történt szabálymódosításának eredményeként pályázati eljárás már nincs, helyette a jelentkezők zárt körű találkozókon egyeztetnek a NOB illetékeseivel, akik aztán kiválasztják az egyetlen általuk javasolt rendezőt, ezt pedig a NOB közgyűlésen szavazásra bocsátják.

 

Forrás: naphíre, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGY HÉT MÚLVA RAJTOL AZ ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG

>> A HÉT IDÉZETE A GYORSULÁSRÓL