Manóajtókat rejt el az országban a fiatal művész


2022.08.11 - Balatonica
Manóajtókat rejt el az országban a fiatal művész

Győrben, Zalaegerszegen, Veszprémben és az Őrségben állnak az ajtók, melyeket Vári Tamás képzőművész készített.




Vári Tamás Őrimagyarósdon él menyasszonyával, de Budapesten született és ott is érettségizett művészeti szakon, azután dekoratőr, kirakatrendező szakmát szerzett, majd a MATE Kaposvári Campus Művészeti Főiskolai Karán, színházi díszlet és jelmeztervezőként diplomázott.

"Bár a szakmámban sosem dolgoztam, az életem központjában mindig a rajzolás volt, az egyetemen is a rajz és a makettezést bírtam a legjobban. 2010-ben végeztem, Zalaegerszegre költöztem, és mindenféle egyéb alkalmazotti munka mellett képregény-rajzolásba kezdtem az 5Panels nevű magyar alkotócsoporttal" – mesélt a kezdetekről Sokszínű Vidéknek a művész, aki a civil munkái mellett folyamatosan alkot továbbra is: rajzol, makettezik, szobrászkodik, és a műveit a Vári Tomi Art facebook profilján osztja meg.

Van, amikor megrendelésre is dolgozik, de folyamatosan vannak újabb és újabb ötletei. "A kisajtó is csak úgy beugrott vagy láttam valahol hasonlót, már nem tudom. Az ember folyamatosan szörföl a neten, én is több művészeti oldalt követek. Nem én találtam fel a minivilág kis tárgyait, de gondoltam milyen poén lenne megcsinálni, aztán kirakni Zalegerszegen valahova egy kis manóajtót" – emlékezett vissza Tamás hozzátéve, hogy annyira megtetszett neki ez a kis gerilla street art vonal, hogy elhatározta, több helyre is készít manóajtókat.

"Sajnos több ajtó is eltűnt már, jelenleg van kettő Zalaegerszegen, kettő Veszprémben és egy Győrben, egy pedig a Vadása-tónál. Őriszentpéteren is van egy kisajtó és az őrimagyarósdi Őrségi 5érzék házak panzióban. Néhányan rendeltek is tőlem már manóajtókat" – mondta az alkotó.



Tamás elmondása szerint semmi más célja nem volt a manóajtókkal, mint maga a geg, a poén, megmosolyogtatni az embereket, de nagyon meglepődött, hogy milyen népszerűek lettek a kisajtói. Győrben például a helyi lap még fotózásos játékot is szervezett a manóajtókhoz.Tamást mostanában főleg a makettek foglalkoztatják, de nem lepődnénk meg, ha hamarosan egy újabb alkotásba futnánk bele valamelyik városban…

Forrás: Sokszínű Vidék