Kéknyelű Virágzás Ünnepe a Badacsony-hegyen


2024.06.10 - Balatonica
kéknyelű szőlő

A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek. A fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Június 15-én az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója várja a fajta rajongóit a tanúhegy déli lejtőin.




A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében 2024. június 15-én 15 és 21 óra között a Badacsony csodálatos természeti környezetében, a Kutató Állomás kéknyelű teraszára hívja a „legbadacsonyibb” szőlőfajta a kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozó Kéknyelűt összesen 35 helyi termelői borászat személyesen mutatja be és kínálja a vendégeknek. A csodálatos természeti környezetben többek között kóstolhatók lesznek a Kéknyelű borversenyre nevezett italok, a mesterkurzusra jegyet váltóknak pedig olyan exkluzív, koros kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Kora estétől az ünnep zárásáig a Rézeleje Fanfárosok, a SParKing zenekar és Pribojszki Mátyás és együttese fokozza tovább a hangulatot.

 

 

Forrás: funzine, Fotó: wikipedia

KAPCSOLÓDÓ

>> KESZTHELYEN VÉGIGKÓSTOLHATOD A HALÁSZLÉ ÖSSZES TÍPUSÁT

>> OLASZRIZLING-BORVERSENY: 6 KATEGÓRIA, 300 INDULÓ