Így épülnek a 15 perces városok


2022.11.27 - Balatonica
bolt kirakata előtte járda és bicikli

A leghatékonyabb időkezelési megoldás az lenne, ha nem ingázással és a dugóban ücsörgéssel telnének a mindennapok. A 15 perces városok ötlete néhány éve robbant be a köztudatba. A lényege, hogy az életünk történéseinek főbb helyszínei (munka, család, hobbi) negyedórás sétatávolságra vannak egymástól. De mégis hogyan?




A 15 perces városok fejlesztési ötlettervét Carlos Moreno francia-kolumbiai urbanista publikálta 2016-ban, azóta rengeteg díjat nyert vele, de ami fontosabb, hogy a világ több nagyvárosa (Koppenhága, Melbourne, Párizs, Glasgow, Portland) kísérletezik az elképzelés gyakorlatba való átültetésével. Nevezetesen azzal, hogy a napi ügyeinket – gyalogos vagy kerékpáros eléréssel – az otthonunktól számítva 15 percen belül intézni tudjuk.

Összeszedtük a koncepció lényegét:

> egy modern nagyvárosban rengeteg holtidő gyűlik fel pusztán azáltal, hogy eljussunk A-ból B-be

> az elmúlt évtizedekben a nagyvárosok nem a bennük lakó emberek valós igényei szerint fejlődtek

> az életminőséget jelentős mértékben javítaná, ha a lakóhelyünk szolgáltatásaihoz gyalogos vagy bringás eléréssel juthatnánk hozzá

> egy ilyen átállás után kevesebben kényszerülnének autóba szállni, tisztább lenne a városi levegő és csendesebbek az utcák

> mindehhez újra kell gondolnunk, hogy milyen funkcióval ruházzuk fel a városi tereket

> kerületekre lebontva arányosan újra kell osztanunk az alapszolgáltatásokat (étkeztetés, egészségügy, oktatás, kultúra) 

> egyetlen városközpont helyett számos helyi elérésű központra van szükség

> növelni kell a parkok és a sportolási lehetőségek számát az egyes kerületek egyedi igényeihez igazítva

> logisztikai segítséget kell nyújtani a munkavállalóknak, hogy ne kelljen a lakóhelyüktől irracionálisan távoli munkahelyekre bejárniuk

> ezen változások a családosoknak és iskolás korúaknak is újra biztonságosabbá tenné a városi közlekedést

> a program sikeréhez négy alapértéket hangsúlyoznak a szerzők: fenntarthatóság, hozzáférés, szolidaritás, összefogás

 

Az átalakú városok kedvcsináló videókat töltenek fel városi sétákról, városi bringázásokról. Íme egy az amszterdami Vondelparkból:

A projektről bővebben is olvashattok Paul Hawken amerikai környezetvédőnek a HVG Kiadónál most megjelent Regeneráció – A klímakatasztrófa elkerülése társadalmunk és élővilágunk megújításával egy generáció alatt című könyvében. Karácsonyi ajándéknak is kiváló ötlet.

 

Forrás: TED / BBC / Könyves Magazin, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LESZÜNK MÉG 8 MILLIÁRDNÁL IS TÖBBEN?

>> HOGYAN VESSÜNK VÉGET A HALOGATÁSNAK?