Gyertek Veszprémbe a kávéházak éjszakájára!


2022.10.19 - Balatonica
veszprémi vár látképe

Zenei és irodalmi programok több napos kavalkádja a királynék városában. Mások mellett Udvaros Dorottya és Szervét Tibor, Szabó T. Anna és Dragomán György, SAIID és Prieger Zsolt (Anima Sound System) várja a Veszprémbe érkező kultúrafogyasztókat. A rendezvény ingyenes.




Veszprém gőzerővel készül a 2023-as VEB EKF (Európa Kulturális Fővárosa) programsorozatra, a Kreatív Városok Hálozatának tagjaként 2019 óta viseli a zene városa címet, ráadásul gasztro vonalon is hasít, rengeteg új találkozóhely nyílt az elmúlt egy-két évben. Mindez az igyekezet szép lassan összeér, és az elsőrangú kínálatot látva egyként fog felpezsegni a most hétvégén látogatható Kávéházak Éjszakáján.

A 2018-ban létrehozott brand október 20. és 22. között a veszprémi kávéházakba és koncerthelyszínekre költözik. 30 program 3 nap alatt: szájharmónikák és hamvastechno, kávékóstoló specialty okosságokkal, sédparti mesekocsma, mocskos rock'n'roll sanzonok, városi kalandjáték gyerekeknek. A honlap segít eligazodni és választani a különlegesnél különlegesebb programpontok közül. Ugyanitt a korábbi évek kávéházi együttléteiről is találunk hangulatos fotós beszámolókat. A programok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz van kötve.

A Kávéházak Éjszakája a találkozásokról szól. A XX. század első évtizedeiben, a klasszikus kávéházi irodalom időszakában sem feltétlenül azért mentek az írók a Japánba vagy a New York Kávéházba, mert csak és kizárólag ott tudtak verset, novellát vagy újságcikket írni, sokkal fontosabb volt a társaság, az inspiráló beszélgetések, a tréfák, a kultúrával átitatott és együtt eltöltött idő - fogalmazta meg a rendezvény inspirációját Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere.

További inspirálódáshoz itt belekukkanthatunk, hogy milyen hangulatban telt a budapesti kiadás:

 

Forrás: Veszprém-Balaton 2023, Fotó: Wikimedia Commons

KAPCSOLÓDÓ

>> TÓPARTI PROGRAMTIPPEK AZ ÜNNEPI HÉTVÉGÉRE

>> VESZPRÉM JELESRE VIZSGÁZOTT