Film készül a Balaton és vízgyűjtőjének idegenhonos fajairól


2022.03.21 - Balatonica
Film készül a Balaton és vízgyűjtőjének idegenhonos fajairól

A Balaton vízgyűjtő-területén a 68 halfajból 29 idegenhonos - írja a Sokszínű Vidék, a 24.hu-n.
A tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) fő feladata az édesvizek környezettani kutatása. Ennek keretében vizsgálják a Balaton és vízgyűjtőjének élővilágát, annak változásait, életfolyamatait, anyagforgalmi sajátosságait. Ezúttal kemény fába vágták a fejszéjüket: egy mecenatúra pályázatnak köszönhetően filmet forgatnak, melyben a Balaton és vízgyűjtőjének legfontosabb vízi inváziós fajait mutatják majd be. Legutóbbi adatok szerint például a Balaton vízgyűjtő-területén a 68 halfajból 29 idegenhonos, a Balatonban a 24 faj egynegyede idegenhonos.

Nemcsak a halak, hanem más idegenhonos fajok, például a rákok, kagylók is kiszorítják az őshonosakat a Balatonból. A part mentén az élővilág kilencven százaléka már idegenhonos – mondta egy februári konferencián Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A film készítésében Drexler Szilárd operatőr-rendező lesz a segítségükre.

Az első napon a Hévizi-csatornán forgattak, ahol nemcsak filmezték a csatornában élő trópusi halakat, hanem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kollégáknak is segítettek a mintavételben.

Forrás: 24.hu
Fotó: BalatonScience facebook oldala