Fesztiválhangulat balatoni múzeumokban


2022.10.15 - Balatonica
rengeteg kép múzeumi falon

A Múzeumok Őszi Fesztiválja egy október-novemberi országos programsorozat. Az alábbi gyűjtésben a Balaton környéki megyékből részt vevő kulturális intézmények különlegesebb programjaiból válogatunk a következő hetekre szűrve.




A VASÚT VILÁGA: DIORÁMA KÉSZÍTÉS

Hol: Helikon Kastély, Keszthely

Mikor: Október 29. (egész nap)

Célközönség: családosok, gyerekek

Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút-kiállítása ad otthont ennek a családi programnak. A résztvevők először megtekinthetik a vasúti terepasztalt, ahol nemcsak a mozdonyokat és a vasúti kocsikat, hanem a tereptárgyakat is alaposan megvizsgálhatják. Ezután a családok kipróbálhatják magukat dioráma építés közben is, amely során újrahasznosított és természetes anyagokkal dolgozhatnak. A dioráma elkészítésének folyamata során közösen a családtagok együtt dolgoznak, így közös lesz az alkotás öröme. A kész diorámákat hazavihetik, hogy így újra fel tudják eleveníteni a program élményét.

 

Történelmi-irodalmi séta

Hol: Szendrey Júlia-emlékház, Keszthely

Mikor: Október 22. (délután)

Célközönség: természetbarátok, irodalomrajongók

A túra útvonala két helyszínt kapcsol össze: a Szent Miklós-temetőt és a szendreytelepi Szendrey Júlia-emlékházat. Először Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történésze vezetésével felkereshetik a temető különleges síremlékeit – köztük a Nemzeti Sírkert objektumait –, amelyek a híres keszthelyiek életével és a várostörténet eseményeivel ismertetik meg a résztvevőket. A gesztenyefás Festetics útról letérve Szendrey Júlia szülőházához érkeznek meg. A benne levő kiállítást dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus docense mutatja be. A feketefenyő-soron sétálhatnak vissza Keszthelyre.

 

AZ ERDŐ HANGJAI

Hol: Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár

Mikor: Október 15. és 22. (délelőtt)

Célközönség: családosok, gyerekek

A Somogyország vadászati kincsei című kiállításban rendhagyó tárlatvezetést valósítunk meg az állatok hangján keresztül, nem kifejezetten a vadászatra, hanem a vad-és erdőgazdálkodásra helyezve a hangsúlyt. A program az iskolák számára már kidolgozott foglalkozásunk családok számára adaptált változata.

 

BORZONGÁS A MÚZEUMBAN

Hol: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Zirc

Mikor: Október 28. (este)

Célközönség: borzongani vágyók, gyerekek felnőtt kíséretében

A szakvezető egy lámpával világítja meg a bemutatandó fajokat, melyeknek először a hangja szólal meg egy hangszórón, majd a megvilágított állatról, főleg éjszakai életmódjáról egy rövid ismertető hangzik el. Egyes fajok hangjai borzongást kelthetnek a látogatókban, de nagy ijedtségre nem kell számítani. Bemutatásra kerülő emlősök: gímszarvas, dámvad, őz, muflon, vaddisznó, róka, borz, vidra, nagy pele, denevérek, cickányok, házi egér, nyest, barnamedve. Megfigyelhető madarak: bölömbika, fürj, fogoly, erdei fülesbagoly, gyöngybagoly, uhu, macskabagoly, füleskuvik, kakukk, búbos banka, vízityúk, kis vízicsibe, guvat, erdei szalonka, feketerigó. Bemutatásra kerülő kétéltűek: levelibéka, sárgahasú unka, zöld varangy, tavi béka, és rovarok: zöld lombszöcske, óriás énekeskabóca, éjjeli pávaszem.

 

Forrás: oszifesztival.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FÁBÓL KÉSZÜLŐ ALKOTÁSOKKAL GAZDAGODIK A BALATON-FELVIDÉK

>> MEGNYÍLT A VESZPRÉMI TAVASZI TÁRLAT