Először lesz bazaltorgona-koncert a Balaton-felvidéken


2022.04.04 - Balatonica
Először lesz bazaltorgona-koncert a Balaton-felvidéken

Közeledik Szent György napja, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai ennek tiszteletére megszervezik a világ első bazaltorgona-koncertjét.
A Szent György-hegy mindenki által ismert és csodált bazaltoszlopai mostantól nem csak látványukkal, de hangzásukkal is lenyűgözik a műértő túrázókat. A tavasz kezdetével ipari alpinisták kezdtek el járatokat fúrni a megszilárdult vulkáni kőzetbe. A munkálatok a Zeneakadémia szakmai vezetésével folynak, hogy április 24-én, György napon felcsendülhessenek a gigászi akkordok - írja az Aktív Magyarország.

A hagyományteremtő esemény vendége Varnus Xavér orgonaművész lesz, aki Bach és Liszt ismert művei mellett az átdolgozott Indulj el egy úton… kezdetű népdalt is előadja. A gyerekeknek a kisebb oszlopokat hangolják be, amin xilofonként játszhatnak, így minden korosztály megtalálja a maga programját. Az erózió során leomlott kövekből a rekeszmászáshoz hasonló oszlopépítő versenyt szerveznek, melyekkel még látványosabbá szeretnék tenni az oszlopcsarnokot.

Fotó: Aktív Magyarország