Elbonthatják a balatonfüredi görög falut


2023.10.01 - Balatonica
kék ajtó lakat

A balatonfüredi önkormányzat évek óta dolgozott azon, hogy rendezni tudja a város szégyenfoltjaként emlegetett Annagora Park Bevásárlóközpont, vagyis az egykori görög falu sorsát. Most, hogy megszerezték a négyhektáros terület összes tulajdonrészét, közparkot és új lakóépületeket emelhetnek a helyére.




1993-ben kezdték el építeni Balatonfüred határában a görög falut (lásd videó). Hosszadalmas leállásokkal végül 2005-re sikerült átadni, de szinte azonnal kudarcosnak bizonyult a tájidegen és a többség által giccsesnek titulált befektetés, amit a szomszédos Annagora Aquapark sikere sem tudott megmenteni. Egy időben Sundance Park és Sun City néven is próbálkoztak az áttöréssel, de az valahogy soha nem jött el.

A tulajdonosok és a város között hosszan elhúzódó konfliktus most újabb fordulatot vehet. A legutóbbi testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy a görög falu teljes tulajdonát megszerezve az önkormányzat kezdeményezi a társasház megszüntetését. A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően. A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet.

 

 

Forrás: portfolio.hu / index.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉT ÚJ BALATONI GYÓGYFÜRDŐT AVATTAK