Egyre csak melegszik az indián nyár


2022.10.19 - Balatonica
őszi falevelek zsinóron

Hetek óta tapasztaljuk az egész országban, hogy a szokásosnál tovább tart a napos, száraz őszi időszak, a vénasszonyok nyara, vagyis az indián nyár. Meteorológiai mérések visszajelzése alapján nem egyszeri esetről, inkább tendenciáról beszélhetünk. Egyre hosszabb és melegebb nyárias őszökre rendezkedhetünk be.




Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett elemzésből az derül ki, hogy az ország egyes vidékein akár hét nappal is nőtt az indián nyári napok száma az elmúlt 121 év alatt. Indián nyári napnak azokat a napokat tekintették szeptember vége és november eleje között, amikor a napi maximumhőmérséklet elérte a 20 Celsius-fokot. A tanulmány 1901-től vizsgálta a meleg őszi periódusokat, valamint az októberi átlagos napi maximumhőmérsékletek alakulását, hogy kiderüljön, az éghajlatváltozás miként hat ezeknek az őszi, derűs napoknak a gyakoriságára. 

Mik a pontos adatok?

Az elmúlt 30 év átlagát tekintve jellemzően az alföldi, különösen a dél-alföldi tájakon volt a legtöbb (16-20) olyan nap, amikor a maximumhőmérséklet 20 fok felett alakult, de az ország középső részén, a Dél-Dunántúlon, valamint Kelet-Magyarországon is 12-16 közötti az indián nyári napok átlaga. A legkevesebb Nyugat-Magyarországon, valamint a magasabb tengerszint feletti magasságú régiókban fordult elő, ezeken a területeken átlagosan 0-4 nap indián nyári nap volt. Az 1991-2020 közötti időszak országos átlaga 14,2 nap.

Egyrészt persze örülhetünk a ráadásképp kapott kellemes melegnek, másrészt figyelmeztető jel, hogy a klímaváltozás eredményeképpen az őszi átlag-, és maximumhőmérsékletek folyamatosan emelkednek: országos átlagban 1,5 Celsius fokkal nőtt az októberi havi maximumhőmérséklet 121 év alatt.

Miért hívjuk így?

Az indián nyár kifejezés angolszász eredető, egész pontosan az 1700‑as évek végéről, Észak‑Amerikából származik. A név eredetére több elmélet született. Az egyik szerint az őslakos indiánok írtak elsőként erről a meteorológiai jelenségről. Egy másik feltevés szerint az indiánok legfontosabb évszaka volt, hiszen ilyenkor arattak termést és indultak vadászó körutakra. Egy harmadik elgondolás szerint a fehér amerikaiak bélyegezték meg így a csalóka időjárást, miszerint az nem megbízható, bármikor ellenünk fordulhat, vigyázni kell vele.
 

Forrás: Hello Vidék és Lexiq, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> AZ AVARBAN KÉKLŐ MÁJVIRÁG

>> MOST AKKOR A BALATON MEDITERRÁN?