Édes balatoni történetek – több mint harminc cukrász alkotása verseng
2025.10.06 - Balatonica

A balatoni cukrászok idén is megmutatták, milyen sokféleképpen lehet ízekbe zárni a Balaton hangulatát. Több mint harminc különleges desszert érkezett A Balaton sütije 2025 versenyre, amelynek zsűrije szeptember 29-én kóstolta végig a pályaműveket a siófoki Thanhoffer Villában.
A cukrászokat ezúttal is a Balaton természeti kincsei, legendái, szőlőhegyei és gyümölcsei inspirálták. A süteményekben visszaköszön a dió, a mandula, a szőlő, a bor, a barack, a körte, a füge, az áfonya és a málna – mindaz, ami a tó környékének ízeit meghatározza. Minden desszert egy kis történet: a tanúhegyek sziluettje, a szőlőskertek és gyümölcsösök bősége, a hullámok játéka és a balatoni naplementék varázsa elevenedik meg bennük.
A versenyre az északi és a déli part, a keleti és a nyugati medence cukrászai is neveztek, így a mezőny valóban a Balaton teljes édes palettáját bemutatta. A fiatal tehetségek sem maradtak ki: a junior kategóriába tíz nevezés érkezett, ami jól mutatja, hogy az új generáció is komolyan veszi a szakmai fejlődést és az innovációt. Emellett egyre több cukrász figyel az egészségtudatos vendégekre is – a mentes kategóriában is számos desszert született.
A nevezett sütemények a Balaton minden arcát megidézték. A balatongyöröki Promenád Kávéház például három alkotással indult: a Badacsony dióval, borral és fügével a tanúhegy erejét idézi; az Aurora sárgabarackkal és levendulával a hajnal aranyló fényét; míg a Hableány málnával és mogyoróval a tó legendáit kelti életre. A siófoki Royal Sütöde Balatoni mámora és a Krúdy Gyula Technikum diákjainak Balatoni Naplemente desszertjei a nyári esték hangulatát hozzák vissza, szőlővel, borral, barackkal és fügével. A keszthelyi VSZK tanulóinak Balatoni Gyöngye az olaszrizling, a málna és az őszibarack finom harmóniáját kínálja. A keszthelyi Pajti Egynyári flörtje és a szántódi Mövenpick BalaLand Resort Balandelle desszertje játékos könnyedséggel ünnepli a nyár röpke varázsát. A Veszprémi „SÉF” Technikum Sajttortája olaszrizling bevonattal és Habos islere, valamint a balatonalmádi BAB Speciality Kávézó Balaton Hulláma a klasszikus ízek újragondolt változatait hozzák el. A tapolcai Széchenyi Gimnázium diákjai három alkotással neveztek: A „Kiskirálylány” kedvence, a Balaton Őszi Kincse és a Badacsonyi Rózsakő a dió, a bor és a gyümölcs harmóniáját emelik ünnepi szintre. A mentes kategóriában a balatongyöröki Promenád Balaton kincsei desszertje, a badacsonyi La Tene Aranyhídja és a kővágóörsi Kankalin Desszertműhely két alkotása, a Gyöngyharmat és a Zsuzsa – az egynyári kaland emelkedett ki. A balatonlellei Szalay Cukrászda Bazaltméz és Balaton szelet revolúció süteményei pedig egyszerre nosztalgikusak és modern újdonságok. A révfülöpi Móló Cukrászda Tihanyi alkony nevű desszertje boros sárgabarack-zselével a modern balatoni ízvilágot hozza el, míg a siófoki Dinasztia Cukrászda Tópart kincse, Aranyhíd és Mágia alkotásai, valamint a balatonfüredi Vivace Caffé Étterem Kerekedi örvénye a dió, a szilva, a füge és a mogyoró gazdag harmóniáját mutatják be. A balatongyöröki Veronika Házi Süti Fügécskéje, illetve a hévízi Ensana Thermal Hotel két nevezettje, a Bársony dallam és a Fűszeres tenger ősszel is a Balaton hangulatát idézik, gyümölcsös frissességgel és fűszeres mélységgel.
A versenyt neves szakmai zsűri értékelte, akik a desszertek ízvilágát, harmóniáját, megjelenését és a Balatonhoz való kapcsolódását is pontozták. A zsűri elnöke Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke volt, mellette Princzinger Péter, Petrezselyem Adrienn, Farkas Bernadett, Kalas Györgyi, Barabás Barna és Harrer-Abosi Beatrix kóstolta végig a több tucat különleges alkotást. Az eredményhirdetésre 2025. október 12-én 14 órakor kerül sor a badacsonyi FügeFeszten. A versenyt a VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szervezte, szakmai partnerként pedig a Magyar Cukrász Ipartestület működött közre.
Forrás: https://visitbalaton365.hu/, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Őszi Kürtős Piknik Tihanyban – egyedi ízekkel és panorámával
>> Gesztenye Fesztivál: Keszthely élménydús őszi ízei
>> FügeFeszt 2025 – Gasztro és kultúra az őszi Badacsony ölelésében