Digitális nomádok, szevasztok!


2022.06.15 - Balatonica
Digitális nomádok, szevasztok!

Nagyobb városokban már jó ideje működnek, a Balaton környékén azonban az elmúlt években nyitottak az első közösségi irodahelyek, a szabadúszók és a digitális nomádok alkalmai munkaállomásai.




A coworking helyek lényege, hogy trendi és harmonikus környezetben, tökéletesen felszerelt irodákat kínálnak alkalmi, vagy akár rendszeres igénybevételre olyanok számára, akik egy laptoppal a kezükben bonyolítják a munkájukat, és nem tudnak vagy nem akarnak mindig otthonról dolgozni, illetve vágynak az inspiráló közegre. Ilyen munkaállomásokat lehet bérelni néhány órára vagy egész napra, de általában vannak kedvezményes bérletek is. 


A Portushome Coworking egyik közösségi tere

Az infrastruktúra része az internet, a nyomtató, a szkenner, a flip chart tábla, a projektor, a teakonyha, az ergonomikus irodabútorok, a különböző méretű tárgyalók, sőt, léteznek olyan coworking helyek, ahol gyerekmegőrző is van. Gyakran kezdő vállalkozások használják a közösségi irodákat, mert így megspórolhatók azok a nagyobb kiadások, amik egyébként szükségszerűek lennének egy saját iroda fenntartásához, miközben nem tudni, hogy mennyire lesz jövedelmező maga a vállalkozás. További nagy előnye a közösségi irodáknak, hogy könnyű partneri kapcsolatokat kialakítani, mert véletlenszerűen találkoznak össze különböző szakterületek képviselői. 


Közösségi idill a K125 coworking Balaton kertjében

A Balatonra és környékére elsősorban a pihenés, a nyaralás és a feltöltődés színhelyeként gondolunk, de mégis igény mutatkozott az ilyen jellegű irodahelyiségekre, így ma már több városban elérhető a szolgáltatás, bár ezek mind az északi oldalon találhatók. 

Ilyen a keszthelyi K125 coworking, amely egy belvárosi házban, napsütötte kerttel várja a digitális nomádokat és szabadúszókat. A cég elsőként nyitotta meg ajtaját a Nyugat-Balatonon az alkalmi irodahasználók előtt. 


AZ iroda Balatonfüred

Tavasszal nyitott az AZ iroda nevű közösségi hely Balatonfüreden. A tulajdonosok saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen magányos dolog otthonról, egyedül dolgozni, ráadásul a család is bővülni kezdett és szükség lett az addig irodaként használt kisszobára, így hát nyitottak egy közösségi irodát. Friss gyümölccsel és barátságos irodai környezettel várják az irodatársakat. 

Nem számítanánk rá, hogy éppen Vászolyon, egy Balaton-felvidéki kis völgy legmélyén megbúvó településen bukkanunk egy közösségi irodára. Pedig itt található a Portushome, ahol kényelmes, jól felszerelt irodában dolgozhatunk fókuszáltan, a csodálatos természet közelségében.