Buszmegálló vagy könyvtár? Egyre megy.


2022.06.22 - Balatonica
Buszmegálló vagy könyvtár? Egyre megy.

A közösségi közlekedés és a könyvcsere mozgalom útjai a Balaton északi partján több helyen is keresztezik egymást, ugyanis vannak települések, ahol a buszmegállók új funkciót kapnak a bennük kialakított mini könyvtárakkal. Várakozás közben érdemes lehet eltenni a mobilt és körülnézni a különleges könyves sarkokban, hátha igazi kincsekre lelünk.




Világszerte nagy hagyománya van a közösségi tereken ötletszerűen elhelyezett könyvespolcoknak, ahova mindenki kedve szerint hozhat és ahonnan vihet könyveket. Az emberi jóságot, a törődést, a javaink megosztását és kultúra fontosságának üzenetét hordozza magában ez az aktivitás, ami hazánkban is számos helyen tettenérhető. Mádai Vivien például születésnapjára kapott ajándékba egy ilyen könyvmegosztó polcot a csopaki házuk elé, de Balaton-szerte egyre több strandkönyvtárt hoznak létre. 


A köveskáli kultur-buszmegálló I Fotó: Gasztrofalu-Köveskál

Lelkes és kitartó civileknek köszönhetően már a buszra vagy a vonatra várakozva is hasznosan tölthetjük az időt. Köveskálon egy értékmentő gondolat szülte a közösségi teret a jobb sorsra érdemes buszmegállóban. A helyi vendéglátósok és a falu lakói összefogtak, hogy önerőből újítsák fel a 60-as években épült, lebontásra ítélt épületet. A könyvekkel, fotelekkel és a teremben elhelyezett zongorával új funkciót kapott a helyiség, ami a helyieken kívül a turistákat is vonzza. 

Könyvtár és galéria a kapolcsi buszmegállóban I Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Szintén a Balaton-felvidék rejti a párszáz fős kis települést, Pulát, ahol a helyi buszmegállónak adtak új értelmet azzal, hogy elvihető könyvekkel és dvd-kkel töltötték meg, de tovább indulva Kapolcs felé is találunk rögtönzött könyvtárat a település központi autóbusz-megállójában. Itt teret adnak a bemutatkozni vágyó művészeknek is, így akár időközi kiállításokat is láthatunk vártunkban. 

Borítókép: Xinhua, Jeruzsálem

KAPCSOLÓDÓ

>> Verssel várnak a vasútállomások