Befagy még télen a Balaton?


2024.01.09 - Balatonica
jégtáblák lépcső a vízbe

Igazán fagyos a hangulat a magyar tengernél: az éjjelek rendre mínuszba csapnak át, a Balaton vize 2-3 hőfokos, a partra jókora jégszobrokat formáltak a viharos széllökések. A déli part lényegében jégruhába öltözött.




Az idokep.hu szerint és a hírportálok fotósainak képriportjai alapján a fagyos, viharos északnyugati szél igazi jeges műalkotásokat varázsolt a Balaton déli partjára. Hamarosan azonban nemcsak a partokon, hanem a parthoz közeli vízfelszínen is megjelenhet a jég. Tavaly februárban ugyanerre láttunk példát.

A szél legyengül, és az előttünk álló éjszakákon -8, -6 fokos fagyok lehetnek a tó környékén. Ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a partok közelében, különösen a védettebb kikötőkben, öblökben vékony jégréteg alakuljon ki a Balatonon. A jég kialakulására tehát nagy az esély, de összefüggő jégtakaróban nem sokáig reménykedhetünk. Pénteken ugyanis egy újabb hidegfront miatt támad fel az északnyugati szél, ami várhatóan össze fogja törni az addigra kialakult a vékony jégtakarót.

A jégruhába öltözött balatoni padokról képeket itt találtok.

 

Forrás: idokep / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÉGZAJLÁSOK A BALATONON. EMLÉKEZTEK RÁ?

>> ÚJABB JÉGKORSZAK KÖZELEG. MENNYIRE KETYEG AZ ÓRA?