Balatoni történetek a nyolcvanas évekből


2023.03.13 - Balatonica
pipázó gyerek fenyőfás teraszon

Az általunk is többször hivatkozott Tó-retró blog szerzőjének, Glázer Tamásnak új könyve jelent meg. A Balaton legnagyobb rejtélyei után most a nyaralók és üdülők nosztalgikus világáról gyűjtött össze jellemző sztorikat. A könyv címe A mi Riviéránk a 80-as években.




A Balaton-mániás Glázer Tamás bloggerrel tavaly interjúztunk, amikor a tópart legnagyobb rejtélyeiről adott ki sztorigyűjteményt, illetve a talált történeteket első kézből közló Tó-retró blogját is nagyon szeretjük. Úgy tűnik, a remek humorú szerző nem sokat pihen, inkább azon dolgozik, hogy megossza mások nyaralási történeteit. Új könyvében a rendszerváltás előtti évtized fanyar-édes hangulatát idézi meg a balatoni üdülők mindennapjain keresztül.

 

Hableány Étterem mozaikja, Badacsonytomaj, 1980 (Fortepan / Balázs Lajos)

 

A BALATON – A mi Riviéránk a 80-as években című kötet igazi retró strandkönyv, amely bemutatja a sárgásra fakult képeslapok Balatonját, azt, hogy milyen volt és mennyibe került a SZOT- és vállalati üdülés, a kemping, illetve az úttörő- vagy építőtábor. A sorok vicces stiklikről, ügyeskedő maszekokról, kukoricamaffiáról és szemfüles vendéglátósokról mesélnek, akik egykoron a Balaton császárainak számítottak.

Kiderül, hogy miért is volt olyan fontos a magyar tenger az NDK-s turistáknak, valóban könnyű volt-e a kelet-német lányokat befűzni, és milyen szerepet töltöttek be itt a Stasi Rómeó-ügynökei. Az olvasó belekóstolhat az akkori csárdák Argentínából jött balatoni hekkjeibe, a II. osztályú éttermek újramelegített műanyagtálcás ételeibe, és megismerheti az ételautomatákat is.

A könyv felidézi a kor legmenőbb diszkóhajóit, az első siófoki megadiszkó, a Hangárbár történetét és bekukkant a '80-as évek strandjaira is, ahonnan nem hiányozhatott a vízibicikli, a kukorica, a lángos és a Palma gumimatrac sem.

 

Forrás: likebalaton, Fotó: Fortepan / Umann Kornél

KAPCSOLÓDÓ

>> PIKÁNS ÉS REJTÉLYES TÖRTÉNETEK FELTÁRÓJA

>> A FRANCIÁK ÉS A NÉMETEK FORMÁLTÁK A BALATONI NUDIZMUST

>> ÍGY MŰKÖDÖTT AZ ALVILÁG A KÁDÁR-KORI BALATONON