Balaton-retro kiállítás a Várkert Bazárban


2022.06.25 - Balatonica
Balaton-retro kiállítás a Várkert Bazárban

Időszakos szabadtári kiállítás nyílt BalatonRETROspektív címmel a Várkert Bazár rámpáján. A visszatekintő tárlathoz kapcsolódóan Balaton tematikájú filmeket is vetítenek augusztus 22-ig.




A XX. század második felének – ma már – retro korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengert, a háború utáni kemény, majd puha diktatúra jótékony tömegüdültetést remélt és talált a tóparton. Ekkoriban készült el a Balatonnak az a bennünk élő portréja, mely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben. De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla? Mi maradt és mi tűnt le az idők nyomán? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és különböző helyszínek bemutatásával.

Az itt megjelenő emblematikus fejlesztések, termékek és találmányok évtizedeken keresztül meghatározták a balatoni nyarak valóságát és hangulatát, emlékeink megkerülhetetlen szereplőivé váltak, s éppen ezért várnak minket újabb kalandra, melyben kultikus és szigorúan vett tárgyi jelentőségük egyaránt ismertetésre kerülhet. Ebben a közös, retrospektív vállalkozásban bizonyára mindenki fellelheti a saját nyári történeteit, az arculatát őszintén őrző magyar tenger mólóin pedig generációk és korszakok fedezhetik fel magukat, majd egymást.

 A kiállítás a Múzeumok Éjszakája 2022 hivatalos karszalaggal regisztráció nélkül látogatható!