Az őszi gombaszezon 3 hazai kedvence


2025.10.12 - Balatonica
gomba kosár

Októberben és novemberben a fák alatt, mohás talajon vagy rétek szélén megbújva rengeteg ehető gombafaj bukkan elő – némelyik szinte láthatatlanul, mások feltűnő, kalapos alakban. A gombászás nemcsak gyűjtögetés, hanem igazi kaland: türelem, figyelem és természetismeret kell hozzá, miközben minden lépéssel közelebb kerülünk az erdő ritmusához. Mutatunk három szerencsés találatot.




Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)

Időszak: szeptember végétől akár novemberig
Élőhely: ligetes erdők, rétek, erdőszélek, tisztások

Leírás: Kalapja nagy, akár 30 cm átmérőjű is lehet, barna pikkelyes mintázattal. Tönkje hosszú, karcsú, gyakran kígyóbőrszerű mintázatot mutat. A kalap közepe sötétebb, széle világosabb és pikkelyes. A lemezei fehérek, nem érnek le a tönkre. Jó illatú, enyhén dióízű gomba.

Felhasználás: Főképp a kalapja ehető, mert a tönkje rostos és kemény. Rántva, grillezve vagy töltve különösen népszerű — sokan a gombák rántott húsaként emlegetik.

 

Lila pereszke (Lepista nuda)

Időszak: októbertől akár a fagyokig
Élőhely: lombhullató és fenyőerdők avarjában, korhadékos talajon

Leírás: Színe lilás vagy ibolyás, különösen fiatalon; később fakóbb lesz. Kalapja 5–15 cm széles, enyhén domború, a széle behajló. Lemezei sűrűn állnak, a tönk is lilás árnyalatú. Jellegzetes illata van, egyesek szerint kissé gyümölcsös vagy virágos.

Felhasználás: Kitűnő levesbe, raguba, tojásos ételekbe. Hőkezelés után lilás színe megmarad, így látványos is.

 

Ízletes vargánya (Boletus edulis)

Időszak: júliustól október végéig, de csapadékos őszi időben még november elején is
Élőhely: tölgyesekben, bükkösökben, fenyvesekben

Leírás: Kalapja 10–25 cm-es, domború, gesztenyebarna árnyalatú. Tönkje vastag, hordó alakú, finoman hálózatos mintázattal. Spórapora olívabarnás, húsa fehéres, vágás után nem színeződik el. Illata kellemes, diós, földes.

Felhasználás: Az egyik legkedveltebb ehető gomba – szárítva, pirítva, levesben, rizottóban is tökéletes. Íze intenzív, umami-jellegű.

 

FIGYELEM! Mindhárom esetében vannak mérgező hasonmások és veszélyes fajváltozatok, ezért soha ne fogyaszd el a szedett gombát szakellenőrzés nélkül!

A gombagyűjtés írott szabályai: Védett fajokat nem gyűjthetünk. Védett, állami erdőkből csak engedéllyel gyűjthetünk. Magántulajdonban lévő erdőkből csak engedéllyel szedhetünk. Állami, nem védett erdőkből fejenként napi 2 kilogrammot gyűjthetünk. Gombászás előtt mindig tájákozódj!

 

Forrás: Magyar Turisztikai Szövetség / Wikipedia, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Az emberek fája: a glasgow-i Argyle Street kőris lett az Év Fája 2025-ben

>> A szauna művészete: kinek melyik típus való?