Az őszi gombaszezon 3 hazai kedvence
2025.10.12 - Balatonica

Októberben és novemberben a fák alatt, mohás talajon vagy rétek szélén megbújva rengeteg ehető gombafaj bukkan elő – némelyik szinte láthatatlanul, mások feltűnő, kalapos alakban. A gombászás nemcsak gyűjtögetés, hanem igazi kaland: türelem, figyelem és természetismeret kell hozzá, miközben minden lépéssel közelebb kerülünk az erdő ritmusához. Mutatunk három szerencsés találatot.
Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)
Időszak: szeptember végétől akár novemberig
Élőhely: ligetes erdők, rétek, erdőszélek, tisztások
Leírás: Kalapja nagy, akár 30 cm átmérőjű is lehet, barna pikkelyes mintázattal. Tönkje hosszú, karcsú, gyakran kígyóbőrszerű mintázatot mutat. A kalap közepe sötétebb, széle világosabb és pikkelyes. A lemezei fehérek, nem érnek le a tönkre. Jó illatú, enyhén dióízű gomba.
Felhasználás: Főképp a kalapja ehető, mert a tönkje rostos és kemény. Rántva, grillezve vagy töltve különösen népszerű — sokan a gombák rántott húsaként emlegetik.
Lila pereszke (Lepista nuda)
Időszak: októbertől akár a fagyokig
Élőhely: lombhullató és fenyőerdők avarjában, korhadékos talajon
Leírás: Színe lilás vagy ibolyás, különösen fiatalon; később fakóbb lesz. Kalapja 5–15 cm széles, enyhén domború, a széle behajló. Lemezei sűrűn állnak, a tönk is lilás árnyalatú. Jellegzetes illata van, egyesek szerint kissé gyümölcsös vagy virágos.
Felhasználás: Kitűnő levesbe, raguba, tojásos ételekbe. Hőkezelés után lilás színe megmarad, így látványos is.
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
Időszak: júliustól október végéig, de csapadékos őszi időben még november elején is
Élőhely: tölgyesekben, bükkösökben, fenyvesekben
Leírás: Kalapja 10–25 cm-es, domború, gesztenyebarna árnyalatú. Tönkje vastag, hordó alakú, finoman hálózatos mintázattal. Spórapora olívabarnás, húsa fehéres, vágás után nem színeződik el. Illata kellemes, diós, földes.
Felhasználás: Az egyik legkedveltebb ehető gomba – szárítva, pirítva, levesben, rizottóban is tökéletes. Íze intenzív, umami-jellegű.
FIGYELEM! Mindhárom esetében vannak mérgező hasonmások és veszélyes fajváltozatok, ezért soha ne fogyaszd el a szedett gombát szakellenőrzés nélkül!
A gombagyűjtés írott szabályai: Védett fajokat nem gyűjthetünk. Védett, állami erdőkből csak engedéllyel gyűjthetünk. Magántulajdonban lévő erdőkből csak engedéllyel szedhetünk. Állami, nem védett erdőkből fejenként napi 2 kilogrammot gyűjthetünk. Gombászás előtt mindig tájákozódj!
Forrás: Magyar Turisztikai Szövetség / Wikipedia, Fotó: pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> Az emberek fája: a glasgow-i Argyle Street kőris lett az Év Fája 2025-ben
>> A szauna művészete: kinek melyik típus való?