Az ősz édeskés íze – 3 ellenállhatatlan sütőtökös recept


2025.10.30 - Balatonica
pumpkin cake

Amint hűvösebbre fordul az idő, és a piacokon megjelennek a narancssárgán ragyogó sütőtökök, tudjuk: megérkezett az ősz igazi arca. A sütőtök egyszerre krémes, édeskés és végtelenül sokoldalú – levesként, desszertként vagy akár tésztaszószként is megállja a helyét. Összegyűjtöttünk három kipróbált receptet, amelyekkel garantáltan beleszeretsz a szezon legmosolygósabb zöldségébe.




Krémes sütőtökleves kókusztejjel és gyömbérrel

Hozzávalók (4 adag): 

1 kisebb sütőtök + 1 fej vöröshagyma + 2 gerezd fokhagyma + 1 evőkanál friss reszelt gyömbér + 400 ml kókusztej + 500 ml zöldségalaplé + olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt és a gyömbért. Pár percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Amikor a tök megpuhult, botmixerrel krémesre turmixoljuk, végül beleöntjük a kókusztejet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forrón, pirított tökmaggal tálaljuk.

 

Sütőtökös-parmezános tésztaszósz zsályával

Hozzávalók (2 adag): 

250 g penne vagy tagliatelle + 300 g sült sütőtök + 1 gerezd fokhagyma + 50 g reszelt parmezán + 1 dl tejszín vagy növényi krém + 2 evőkanál vaj + friss zsályalevelek, só, bors

Elkészítés:
A vajon megpirítjuk a zsályát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a pépesített sütőtököt és a tejszínt. Fűszerezzük sóval, borssal, és pár percig összefőzzük. A kifőtt tésztát beleforgatjuk a szószba, megszórjuk parmezánnal, és azonnal tálaljuk. Tipp: sült dióval vagy ropogós bacondarabokkal még különlegesebb lesz.

 

Sütőtökös brownie fahéjjal és csokoládéval

Hozzávalók: 

200 g főtt vagy sült sütőtökpüré + 150 g étcsokoládé + 100 g vaj + 100 g cukor + 2 tojás + 80 g liszt + 1 teáskanál fahéj + csipet só

Elkészítés:
A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, a fahéjat, a sót és végül a csokis-vajas keveréket. Beleforgatjuk a lisztet, és sütőpapírral bélelt formába öntjük. 180 °C-on kb. 25–30 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb – szaftos, illatos, őszi csoda.

 

A sütőtök nemcsak finom, hanem egészséges is: tele van A-vitaminnal, rosttal és antioxidánsokkal. Ezekkel a receptekkel nemcsak az őszt viszed be a konyhádba, hanem egy kis melegséget csenhetsz is a mindennapokba.

 

Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GasztroFok Ősz 2025 – Siófok újra megteríti az asztalt!

>> TÖKjó hétvége Kőröshegyen – amikor az ősz mesévé változik