Az avarban kéklő májvirág


2022.03.21 - Balatonica
Az avarban kéklő májvirág

A festők ecsetjére kívánkozó badacsonyi erdők számos botanikai és zoológia értéket sorakoztatnak fel - írja a National Geographic.




Ahogy a lap beszámol róla, a napokban, Badacsonytördemic határában a erdők alját kékre festette a virágzó nemes májvirág (Hepatica nobilis) tömege. A melegbarna avarban az égszínkéken ragyogó virágok elkápráztatják az éppen arra kiránduló turistát! Figyelemre méltó a hegyen a sok virág. Ilyenkor tavaszelőn ha erre kirándulunk harkályok dobolásától hangos az erdő, citromlepkék repülnek, bundás pöszörlegyek igyekeznek hosszú szivógatójukkal egyik virágtól a másikig.

A májvirágot rendszertanilag a boglárkafélék családjába sorolják. Hazánkban a Dunántúlon találhatók állományai. Élőhelyét a mészkedvelő gyertyános-tölgyesek, bükkösök, szikla- és szurdokerdők képezik. A kora tavasz igazi éke az égszínkék virágú növény, jellegzetes, háromkaréjú, foltos, áttelelő leveleire egész évben ráakadhatunk. A növény elnevezését a máj lebenyeire hasonlító leveleiről kapta. 2020-ban az év vadvirága volt a nemes májvirág.

Tudományos, latin neve árulkodik, hogy korábban kedvelt gyógynövényként használták. Régebben a leveleiből nyert glikozidákat és csersavat tartalmazó drogot májbetegségek és vesebántalmak elleni teakeverékekben alkalmazták. Napjainkban e törékeny, csodaszép növény is fogyatkozóban van. Védett ezért gyűjtése tilos! Természetvédelmi értéke 5000 forint.

Forrás: National Geographic/24.hu
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor