A jövő heti fagyok betehetnek a korai virágzásnak


2024.02.28 - Balatonica
tavaszi virágzás

Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete mintegy 5-8 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket, sorra dőltek meg a melegrekordok. A növények és az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben, miközben a jövő hét közepétől visszatérhetnek az éjszakai fagyok.




A legfrisebb agrometeorológiai elemzés a napi átlaghőmérsékletek kiugróan magas értéket mutatnak, fagy gyakorlatilag nem volt az elmúlt 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Az elmúlt egy hét során jelentős csapadék csak az északi országrészben hullott, de az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig 10-70 milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön.

Mindezek együttállásából a gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. A kajszi a virágzás fázisában mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen. Megpattant a rügy a körtéken és birseken is. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban.

Az előrejelzés szerint keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszias idő, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14-19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek újra az éjszakai fagyok.

 

Forrás: Hungaromet / Hírbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HA SZERETSZ KORÁN KELNI, NEANDERVÖLGYI VAGY

>> NEMSOKÁRA RÉGI POMPÁJÁBAN TÜNDÖKÖL A RÉVFÜLÖPI RÓZSAKERT