A hét idézete nőnapra


2023.03.08 - Balatonica
fortepan fotó 3 kalapos nőről

A nemzetközi nőnapot 1913 óta, azaz épp 90 éve tartják március 8-án. A sztrájknap kezdeti mozgalmi hangulata mostanra megszelídült, és az ünnep jobbára egy szál virág vagy egy doboz bonbon formájában nyer teret. Mai idézetünkkel egy olyan balatoni kötődésű költőnőre emlékezünk, aki forradalmi szavakkal rázta le magáról a halálig hű feleség egyenlőtlen szerepét.




A Petőfi-év alkalmából természetesen az országos hírű feleség Szendrey Júlia, a "feleségek felesége" életéről is megemlékezünk. Kovács Emőke történésznek köszönhetően egyre többet olvashatunk a balatoni élet híres női karaktereiről. Tőle tudjuk, hogy a keszthelyi születésű Szendrey Júlia valójában csak egyetlen évet élt a Balaton nyugati központjában (egész pontosan az ahhoz közeli Újmajor pusztán), ahol apja Festetics László gazdatisztje volt. A kis Júlia 1829-es keresztelkedése után a család átköltözött a ma Románia területén található Erdődre, a Károlyi grófok birtokára. Az életmű legismertebb része, amikor is Júlia a korszak költőóriásának, Petőfinek szerelmeként, majd feleségeként nyert országos ismertséget, a Balatontól távoli vidékeken telt. Azt már kevesebben tudják, hogy második házasságában (a történész Horváth Árpáddal), amikorra maga is megjelentette tehetséges fordításait és önálló verseit, hirtelen lebetegedett és gyógyulni egykori szülőföldjére, a Balaton partjára tért vissza. Utolsó éveit főképp Balatonfüreden töltötte. 40 évesen halt meg, 1868-ban. Előbb emléktáblát avattak az emlékére, majd 2009-ben Keszthelyen megnyílt a Szendrey Júlia Emlékszoba, amelyet egy hét múlva, március 15-én felújítva adnak át.

 

 

Szendrey Júlia egyik legfontosabb nyilvános tette az volt, hogy visszautasította a kor társadalmi elvárását, miszerint neki élete végéig Petőfi Sándort kellene gyászolnia, ekképp lemondva egy értelmes és szabad élet lehetőségéről. Mindezt elegáns tömörséggel vetette papírra, sok más sorstársának megnyugtatásául.

Egy nő több, mint csak asszony.

 

Forrás: Wikipedia, Fotó: Fortepan / Mészöly Leonóra

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE AZ ÚJRAKEZDÉSRŐL

>> A HÉT IDÉZETE AZ EMBERI TUDÁSRÓL