A hét idézete: az önzetlenség hasznáról


2022.11.07 - Balatonica
színes kezek az égbe nyúlnak

Szent Márton történetét a magyarok főképp a libafesztiválos-újboros kisfarsanghoz kötik. Az ókori Pannóniából származó szent története pedig elsősorban az önzetlen segíteni akarásról szól. Ennek jegyében kerestünk ideillő szép idézetet.




November 11 Márton napja. Ilyenkor illik megemlékezni Szent Márton legendájáról. A negyedik században élt Márton a mai Szombathely (Savaria) szülötte volt, aki apja nyomdokaiba lépve hamar a légió katonája lett. Galliában teljesített szolgálatot. Egy nap épp a lovával menetelt két tábor között, amikor leszólította őt egy koldus. A segítségét kérte. Mártonnál épp semmi egyéb nem volt, csak a köntöse. Gondolkodás nélkül félbetépte a ruhadarabot és az egyik felét a koldusra terítette, hogy ne fázzék. (A jelenetet El Greco is megfestette, a Szépművészeti Múzeum új tárlatán látható). Aznap éjjel Márton álmot látott, amelyben a koldus Jézusként tűnt fel. Másnap letette a fegyvert és papnak állt

Idővel híres egyházi személy lett, egészen odáig vitte, hogy megválasztották Tours püspökének. Ő azonban megijedt a nagy fényűzéstől és elrejtőzött a kinevezés napján. Hová bújt vajon? Hát természetesen a libák közé, innen a libamánia a nevenapján. A libák talán még nála is jobban megijedhettek, mert olyan hangos lármázásba kezdtek, hogy az emberek azonnal megtalálták Mártont és onnantól nem volt menekvés, püspökké tették. Szerencsére ebben a minőségében is helyt állt. Előbb a franciák, majd világszerte sok más közösség védőszentje lett.

A legenda tanulsága, hogy az önzetlen segítség sokszorosan megtérül. Erre a gondolatra fűznék fel a hét idézetét Szepes Mária ezotérikus írótól, aki úgyszintén meggyőződéssel hirdette, hogy segíteni mindig lehet és érdemes.

Egy ember soha nem magányos, ha érdekli egy másik ember sorsa.

 

 Forrás: Wikipedia és Wikimedia Commons / Pere Igor, Grafika: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> BADACSONYBAN BEINDUL A LIBATÁNC

>> KISKACSÁS KÖNYVVEL A ZÖLDEBB JÖVŐÉRT