42 éve született Fábián Juli


2022.07.09 - Balatonica
42 éve született Fábián Juli

Ma lenne 42 éves a páratlan hangú énekesnő, aki számtalan formációban kápráztatta el a közönséget. Szakmai pályafutását a műfaji sokszínűség jellemezte, így a Balatonica Chillout Radio műsoraiban is gyakran hallani olyan számokat, amelyekben énekesként közreműködött. Születésnapja alkalmából Fábián Julira emlékezünk.




Fábián Juli a hazai zenei élet egyik legizgalmasabb hangú és zenei világgal rendelkező énekesnője, dalszerzője és szövegírója volt. Eredetileg jazz-énekesnőnek tanult, de számos más műfajban is kipróbálta magát. Viszonylag későn talált rá a zenei pályára, ennek ellenére több zenekar tagja, illetve vendégművésze volt. Több mint tíz lemezen énekelt, rengeteg hazai és külföldi klubban, fesztiválon és eseményen vett részt Európa-szerte (London, Párizs, Berlin, Brüsszel, Zürich, stb.). Saját jazz-zenekarának, a Fábián Juli Jazz Riff-nek a lemezét 2011-ben Fonogram díjra jelölték "Az év hazai jazz albuma" kategóriában, emellett duójával (Fábián Juli & Sárik Péter duó) is országszerte telt-házas koncerteket adott. Az énekesnő zenész- és szerzőtársával, Sárik Péterrel számos közös dalt alkotott, melyek neves nemzetközi dalszerzőversenyeken (például UK Songwriting Competition, 2010.) is több helyezést hoztak a duónak – olvasható a Fábián Juli Emlékalapítvány holnapján. 



Juli emellett 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Első komoly találkozása a mai modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektric-kel történt - ami hihetetlen gyorsasággal vált az ország egyik legismertebb elektronikus bandájává, s melynek köszönhetően Juli országos ismertségre tett szert. 2010-ben Juli énektanárként működött közre az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.


2011-ben debütált legsikesesebb formációja, a Palásti-Kovács Zoltán "Zoohacker" producerrel alapított "Fábián Juli & Zoohacker" elektro-akusztikus zenekar. A szerzőpáros hat évig ontotta a slágereket, folyamatosan jelen voltak a leghallgatottabb hazai rádiók és a Mahasz slágerlistáin, játszottak a legendás Stereo Mc's előzenekaraként, és a 2012-es hazai Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe is bekerültek a 'Like a Child' című számukkal, mellyel országos hírnévre tettek szert. A csapat 2015-ben jelentette meg debütáló albumát 'Shine' címmel, az év végét a zenekar már dupla Akvárium klubbeli koncerttel zárta, 2016-ban pedig valódi történelmet írt: soha nem látott gyorsasággal kapkodták el a jegyeket a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében megrendezett MR2 Szimfonik-kal közös Fábián Juli & Zoohacker koncertre - mindössze három hét alatt kelt el minden jegy. Legutolsó, 2017-ben publikált szerzeményük, a Paloznaki Jazzpiknik himnuszaként megjelent 'Jazz & Wine' is kiemelt rotációban játszott rádiós siker lett.


Juli saját produkciói mellett a Random Trip nevű improvizációs közösség egyik legtöbbet foglalkoztatott énekes-vendége lett, valamint társszerzője és előadója a zenekar első és egyik legsikeresebb, Free című dalának. A Random Trip közreműködőjeként két alkalommal is fellépett a Budapest Parkban, alkalmanként hatezer fős közönség előtt.


Fábián Juli 2017. december 16-án hunyt el, hosszan tartó, türelemmel és erővel viselt betegség után. Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében.
 

Forrás és borítókép: Fábián Juli Emlékalapítvány