10 felejthetetlen balatoni sláger titka


2022.07.05 - Hegedüs Róbert
10 felejthetetlen balatoni sláger titka

Milliószor hallottuk őket a rádióban, mindannyian kívülről dudorásszuk a dalszövegeket, sokszor mégsem gondolunk bele, hogy valójában miről szólnak. Újabb tízes listánkon híres balatoni slágerekbe hallgatunk bele és segítünk megfejteni egy-egy szó eredeti jelentését.




Kovács Eszti – Pancsoló kislány

Jaj úgy élvezem én a strandot
Ottan annyira szép és jó,
Annyi vicceset látok, hallok
És még Bambi is kapható

Hogyhogy Bambi? Az ötvenes-hatvanas évek kedvelt strandüdítője. Könnyen felismerhető két és fél decis üvegekben árusított narancsízű frissítő ital. A Cola termékek hazai megjelenése és az időnként jelentkező kátrányos mellékíz miatt a hetvenes évekre eltűnt a polcokról.
 

4F Club – Balatoni láz

Napfény járja át a szívem újra
Csak egy szál bikinit hoztam el az útra
Újra érzem a balatoni lázat
Budapest várhat míg vége van a nyárnak

Hogyhogy egy szál bikini? Kétrészes női fürdőruhát már ókori görög vázákon is látni, de a modern változat megjelenését a világháború utáni évekre vezetjük vissza. A francia tervező az atomkísérleteiről elhíresült Bikini-szigetekre utalásként adta a nevet: vagyis az atomrobbantáshoz hasonló hatást kívánt vele elérni. A szál itt a méretre utal: vékonyka, keskeny, de jelentheti azt is, hogy nincs belőle több.
 

KFT – Balatoni nyár

 

Senki sem láthatott minket, mert sűrű a nádas.
Szerelmes voltam és fájt volna
annak a lánynak az igazság.
Szemébe néztem és azt mondtam, nem vagyok házas.

Hogyhogy sűrű a nádas? A nádas vízinövényekkel (nád, tavikáka, télisás, gyékény) benőtt területet jelent, csakis kedvező tápanyag-ellátottság esetén sűrű, emiatt sokuk természetvédelmi besorolás alatt áll. A Zamárdi-Szántód térségben (ahol a dal játszódik) a 7-es út és a vasútvonal mellett két kilométer hosszúságban elterülő parti sávot Brettyó nádasnak hívják. Kiemelten tűzveszélyes.
 

Bergendy – 1975 (Balaton Retro)

Felhő nincs az égen, és elbódít a csend;
erre vártunk télen, s a pihenés újra szent.
Úszkálunk a réven, s a kedvünk újra fent;
mert ez a tó-ó-ó, olyan jóó-ó-ó-ó, ó-ó-ó.

Hogyhogy a réven úszkálunk? A rév olyan vízi átkelőhely, ahol nem épült híd. Esetenként annyira sekély a víz, hogy gázlóként át lehet sétálni rajta, máshol kompjárat közlekedik az ilyen szakaszokon. A Balatonon a Tihany és Szántód közt ingázó révről tudunk, azon ugye medence nincsen. A dal kisfilmjét egyébként a balatonfüredi Esterházy Strandon vették fel. Valószínűbb, hogy a rév a kikötői területre utal, ahol strandolóként és hajóval is lehet úszkálni.
 

Koós János – Taká taká (feldolgozás)

Nyáron a Balaton idegen szótól oly hangos,
Hallod "Auf wiedersehn, Good evening, Bonjour, Adios!"
Rőzseláng szerelmek szövődnek, pár hét és vége,
Épp ezért túlzottan ne vedd a szíved igénybe.

Hogyhogy rőzseláng? A rőzse fáról lehullott vagy levágott száraz, vékony faágakat jelent. Nyalábba összefogva tűzifának hordták haza, könnyen gyulladt. Az ilyen szerelem gyorsan fellángol, de nem tart ki sokáig. Mellesleg azt is kérdezhetnénk, hogy mit jelent a cím. A taká taká kábé annyit tesz (cseh)szlovákul, hogy ilyen-olyan, és a balatoni turistaszezon nemzetköziségét hangsúlyozza. 
 

Neoton – Nyár van

Valahol messze délen
Örökös napsütésben
Szirén énekemmel elkábítom
Valahol egész délen
A szerelem tengerében

Hogyhogy szirén énekemmel? A szirének eredetileg félig madár, félig ember mondabeli lények, egyfajta nimfanők, akik a dél-olaszországi tengereken éltek. Homérosz írt róluk az Odüsszeiában. Gyönyörű hangjukkal elcsábították, majd megölték az óvatlan tengerészeket. A bűnös kísértés és az érzéki vágyak megtestesítői. A középkorban haltestűvé változtatták őket, és belőlük lettek a sellők. Mindenképp bajt hoznak arra, akik beléjük szeretnek. 
 

Fonográf – Viktória

Viktória, Viktória,
Indiszkréciótól nem kell tartania.
Viktória, Viktória,
Menjünk, menjünk, menjünk, menjünk Szabadiba! 

Hogyhogy indiszkréció? Jóval a metoo korszak előtti nyelvezetben az indiszkréció tapintatlanságot, tolakodást jelentett. Utalhat arra, hogy valaki olyan privát dolgok iránt érdeklődik, amihez semmi köze, illetve nem odaillő viselkedést is feltételezhet a szó. A diszkrét ember (latinul szétválaszt) különbséget tud tenni helyes és helytelen, illő és illetlen között. Az indiszkrét erre képtelen. 
 

Rapülők: Holiday Rap

Hurrá everybody! Jön a holiday!
A Balaton ez itt, vagy nem?!
Az!
Kicsi, de büdi, és elég ciki,
Hogy olyan amilyen, há' van ilyen.
Van!
Kölni, zizi, fagyi, sör, a holiday.

Hogyhogy zizi? Az egész dalból süt a '90-es évek, amikor a Balatonra járni átmenetileg cikinek számított. A há' jellegű elharapott szóvégek használata is azonnal megidézi ezt a korosztályt. A zizi chipses zacskó kiszerelésben kapható puffasztott rizs gyümölcsízű cukorbevonattal, jelenleg a Szerencsi forgalmazza. Olcsósága, vidám színei és infantilizmusa miatt akár egy korszak jelképe is lehetne.
 

Apostol – Nekem a tenger a Balaton

A gumimatracom a hátamra veszem,
A parizerem papírba csomagolom,
A csomagomat vígan a szatyromba teszem,
Képzeletben már a tengert járom.

Hogyhogy papírba csomagolom a parizert? A parizer főzéssel hőkezelt műbélbe töltött húspép, röviden felvágott. Leginkább marha- és sertéshúsból készítik. A magyar konyhába és nyelvbe a németektől került át Pariser Wurst (párizsi kolbász) megnevezéssel. Állítólag azért párizsi, mert a hús ilyetén tartósítását a franciák találták fel, de van olyan feltételezés is, hogy a szintén francia találmány óvszerhez való hasonlatossága miatt lett ez a neve. És azért kellett papírba csomagolni, mert a műbélből való kibontása utána (magas víztartalma miatt) pillanatokon belül romlani kezdett és a Tupperware-korszak előtt ez a megoldás létezett. 
 

Marót Viki és a Nova Kultúr - Nekem a Balaton a Riviéra (feldolgozás)

 

Nekem a Balaton a Riviéra,
Napozni ott szeretek a homokon,
Nekem csak jó estét a buona sera,
nem töröm más szavakon a kobakom.

Hogyhogy a Riviéra? A riviera olaszul partvonalat jelent. Mediterrán és szubtrópusi éghajlatú keskeny (gyakran hegyektől elzárt) partszakaszokra világszerte használják ezt a megjelölést. A magyar dalban valószínűleg a Francia Riviérát értik alatta, a nyugati jólét és fényűzés szimbólumát. Az Azúr-partnak is nevezett 120 kilométeren át húzódó tengerparti rész a Tengeri-Alpok hidegtől védő karéjának köszönheti csodálatos klímáját. Marseille, Nizza, Cannes, Monaco, valamint több tucat mesés üdülőfalu és luxus nyaralóhely teszi páratlan idegenforgalmi célponttá. Valahogy olyan ez a franciáknak, mint nekünk a Balaton.

KAPCSOLÓDÓ
>> 10 balatoni alapanyag sütéshez-főzéshez