Veszprém elköszönt: megtörtént az EKF stafétaátadása


2024.01.25 - Balatonica
fáklya

Január 11-én a 2023-as Európa Kulturális Fővárosai (EKF) hivatalosan átadták címüket azoknak a városoknak és régióknak, amelyek 2024-ben képviselik majd az európai kultúrát. Elefsina (Görögország), Temesvár (Románia) és Veszprém-Balaton (Magyarország) az athéni Akropolisz Múzeumban megrendezett ünnepségen adta át a címet Bad Ischl Salzkammergutnak (Ausztria), Bodønek (Norvégia) és Tartunak (Észtország).




Láng a kultúráért és a közös jövőért! 1985 óta, amikor Melina Mercouri volt görög kulturális miniszter és francia kollégája, Jack Lang kezdeményezésére Athén lett Európa első kulturális fővárosa, azóta több mint 60 város kapta meg ezt a címet az Európai Unióban és azon kívül is. A cél az volt, hogy az európai polgárokat közelebb hozzák egymáshoz azáltal, hogy kiemelik az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, és felhívják a figyelmet közös történelmükre és értékeikre. Az Európa Kulturális Fővárosai együttműködnek, összehozzák az embereket és a kultúrákat. Ezen összetartozás erősítése és a kultúra közös alapjogunk és az európaiságunk pillére ünneplésének fontosságának hangsúlyozása érdekében a hivatalos átadási ünnepséget Athénban, Görögországban tartották, lehetőséget adva a városok képviselőinek, hogy megerősítsék az Európa Kulturális Fővárosa cím jelentését és célját, valamint a velük járó egyedülálló élményt. 

A rendezvényről itt olvashattok bővebben.

Mindeközben kettős célt fogalmaznak meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikere után a város vezetői és az EKF program alkotói, lebonyolítói: egyrészről azt, hogy Veszprém a kulturális élet további pezsgésével még feljebb lépjen a hasonló méretű európai városok élhetőségi sorendjében, másrészről azt, hogy a város és a térség még jobban látható legyen az európai kulturális színtereken. 

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VESZPRÉM RAGYOGOTT A MEGNYITÓN

>> 2024-BEN IS VÁRNAK A VESZPRÉM-BALATON EKF FEJLESZTÉSEI!