Vasútmodellek süvítettek a veszprémi sportcsarnokban


2023.07.13 - Balatonica
modellvasút pálya

Közel 2000 látogatót vonzott Európa Kulturális Fővárosába, Veszprémbe az EuroTrack 2023 Nemzetközi Modellvasút Kiállítás. A főszervezőket is meglepte a kígyózó sorokon látványa a pénztár előtt, de mindenképp megérte a várakozást a program, mert egyedi látvány várta a vendégeket.




Az EUROTRACK a Vasútmodellező Klubok Európai Szövetsége, mely 1988-ban alakult. Célul fogalmazták meg, hogy népszerűsítsék a vasútmodellezést, kiállításokon vegyenek részt és szervezzenek is, elősegítség a kultúrák közötti kommunikációt, kapcsolatokat. A nemzetközi vasútmodellkiállításnak harmadik akalommal volt házigazdaája Magyarország (előtte 2006, 2015 Balatonfüred), ez alkalommal a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub szervezésében. Az Európai Kulturális Főváros programsorozathoz csatlakozva a Március 15. úti Sportcsarnokban épült meg a 132 db egyvágányos és 77 db kétvágányos elemből álló terepasztal.

Az elemek Franciaországból (Caen, Coutances,Meaux), Angliából (Southampton), Ausztriából (Wien), Horvátországból (Zagreb), Romániából (Bucuresti, Ploiesti, Oradea, Arad) és Magyarországról (Szeged, Győr, Tapolca, Kaposvár, Veszprém) érkeztek. A pontos vágányhosszt egy speciális tesztvagonnal tesztelték le. A szemfüles látogatók pedig olyan interaktív elemeket is beindíthattak, mint a szélerőmű, egy kocsmai verekedés, vagy egy balesetett szenvedett vezető újraélesztése. 

 

 

Az eseményt tovább színesítette a gyerekek és gyereklelkű felnőttek számára a bütykölde, ahol lelkes amatőrök kipróbálhatták, mennyi munkával is épülnek meg a terepasztal elemei. Aki a kiállításon szeretett bele a vasútmodellezésbe, vagy csak bővíteni szerette volna gyűjteményét, arra is volt lehetőség egy szaküzlet kitelepülésének köszönhetően.

 

Forrás és fotó: veszprembalaton2023

KAPCSOLÓDÓ

>> CIRKUSZI VILÁGREKORD ZAMÁRDIBAN

>> ELINDULT A V-BIKE!