Vadvilágunk világnapja és márciusi túraajánlók


2024.03.02 - Balatonica
vadvilág nagy fák szarvas

Március 3-án az ENSZ kezdeményezésére a vadvilág világnapját ünnepeljük. Magyarországon 10 nemzeti park található, az ország területének 22 százaléka áll védelem alatt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park március-áprilisi programjai közül válogattunk.




Március 9: Csesznek környéki szurdokok gyalogtúra

Nehezen járható sziklás, csúszós ösvények, kitett szakaszok, nehéz terepviszonyok, barlangok várnak a kihívások kedvelőire. A Csesznek környéki szurdokokhoz, barlangokhoz a kihívásokat kereső gyakorlott túrázókat várják.

Március 9: Ártéri túra a Kerka-mentén

A túra időpontjában a tavaszi tőzike és a hóvirág fehér virágszőnyegként borítja az erdőt. A túra során az egykori fás legelőn megcsodálhatjátok a közel 200 éves famatuzsálemeket, köztük a Mária-fát. Ez a Mária-fa egy úgynevezett képes fa, a népi vallásosság emlékét őrző búcsújáró hely. A Kerka folyó partján Európa legnagyobb rágcsálójának, az eurázsiai hódnak a nyomait is felfedezhetitek.

Március 23: Látogatás a Csodabogyós-barlangban

Ezen a napon kedvezményes belépőjeggyel vehetnek részt a felnőttek és a gyerekek a barlang alaptúráján!

Március 23: Víz világnapi túra a Nagyberekben a Fehérvízi-lápon

Ez alkalommal a Nagyberekben található Fehérvízi-lápon (nemzetközi jelentőségű vizes élőhely) és annak környékén vezet a séta. A túra alkalmával mélyebben megismerhetitek a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodálhatjátok a berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetitek a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhattok a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.

Március 30: Fókuszban a kockásliliom

A Zala folyót övező rétek egyik természeti értéke a mocsári kockásliliom. A természetismereti túra keretében lehetőség adódik e tavasszal nyíló növény fotózására. A naplemente fénye jó lehetőséget biztosít a Zala-rét élővilágának fényképezéséhez, kiemelt figyelmet fordítva az ekkortájt nyíló gyönyörű kockásliliomra.

Április 13: Nyírfakadás Nyirádon

A kirándulás útvonala a Nyirádi Sár-álló Természetvédelmi Területen vezet. Ilyenkor áprilisban lombosodik az egyik legkorábban fakadó fafajunk a közönséges nyír, ekkor tehát megcsodálható a nyírligetek zsenge zöld fakadása. Ha részt vesztek a túrán, megismerhetitek a Természetvédelmi Terület láprétjeit és vizes élőhelyeit, borókásait, nyírligeteit, tölgyeseit és a hozzájuk kötődő élőlényeket, pl. az epergyöngyikét, a lápi nyúlfarkfüvet vagy a vizekhez kötődő kétéltűfajokat.

 

Forrás: index.hu / bfnp.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN

>> MEGÚJULTAK A BARLANGOK A BAKONY-BALATON GEOPARK TERÜLETÉN