Ünnepi színházi ajánlatok a Balatonnál minden korosztálynak


2023.12.11 - Balatonica
karácsonyi ólomkatonák

A Balaton környéki színházi kínálat hagyományosan nyáron lendül be, de kis keresgéléssel és némi autózással az ünnepi időszakban is találhatunk az egész családnak élménnyel szolgáló néznivalót a tó vonzáskörzetében.




VALAHOL EURÓPÁBAN

mikor? december 18.

hol? Dombóvár, Művelődési Ház

A világhírű film alapján készült színpadi játék hűen követi az eredeti mű cselekményét, a II. világháború után utcára került, árván maradt gyerekek kálváriáját. A kivetettekkel, a hátrányos helyzetűekkel, az etnikailag másokkal, a megváltozott világban önmagukat keresőkkel szolidaritást vállaló, a humánum alapértékeit felmutató, a művészet, a zene megváltó erejében hívő, az együttérző és befogadó szeretet erejét sugárzó alapmű messze túlmutat a konkrét alaphelyzeten, és a magyar európaiság nagy erejű megfogalmazását adja.

 

DIÓTÖRŐ

mikor? december 21.

hol? Veszprémi Petőfi Színház

A Székesfehérvári Balett Színház nagybalettje Csajkovszkij varázslatos zenei világát teszi láthatóvá. Valamennyi korosztályt megszólító, nagyívű táncszínházi műről van szó, amely egyfajta „családi balettnek” tekinthető. A Diótörő története – a balett klasszikus verziójától eltérő módon – nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával.

 

ILLATSZERTÁR

mikor? december 26.

hol? Kaposvári Csiky Gergely Színház

Békebeli kor, békebeli színdarab – kortalan élmény. Hammerschmidt Miklós patinás drogériájában karácsony közeledtével nem csak a gyertyák, de az érzelmek is felizzanak. Szerelem, gyűlölet, csalárdság, túlbuzgó tenniakarás és veszélyes jószándék kavarog a levegőben, amelynek elegyéből felrobbanó érzelmek olykor mosolyt, olykor könnyet fakasztanak. Vegytiszta színház a javából.

 

A PÁL UTCAI FIÚK

mikor? december 27.

hol? Ajka, Nagy László Művelődési Központ

A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete. 

 

Forrás: színházi honlapok, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN FILMEKET NÉZNEK A MAGYAROK A KARÁCSONYI IDŐSZAKBAN?

>> BALATONFENYVESEN JANUÁR 7-IG JÁR A FÉNYVONAT