Újabb havazásra, de járható utakra készülhetünk a hétvégén


2023.12.07 - Balatonica
téli autóút erdő

A hétvégén a téli időjárásnak és a több helyen jelenleg is tartó havazásnak megfelelően helyenként havasak, hókásásak az útviszonyok, de az Útinform tájékoztatása szerint egyelőre országszerte járhatóak. További csapadékos napok állnak előttünk.




FRISSÍTÉS: Változékony idő várható a következő napokban: a hét elején többször kell esőre számítani, és kedden akár 12 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet is előfordulhat, majd a hét második felében kisüt a nap, visszatérnek az éjszakai fagyok, és a legmelegebb órákban is csak 1-8 fok várható

Az ország középső területein és az északi országrészben továbbra is havazik, délkeleten és a Nyírségben havas eső, Baranya vármegye és a Kisalföld térségében eső esik. A délnyugati országrészben ködös az idő. A nyugati országrészben megszűnt a csapadék. A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően sónedves, de az M1-es bicskei és az M30-as encsi szakaszán latyakos a burkolat.

A fő és mellékutak burkolata az ország középső területein és az északi országrészben jellemzően latyakosak, Nógrád vármegyében, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék egyes szakaszain havasak. Az ország többi részén vizes-nedves, illetve sónedves az utak burkolata.

A délnyugati országrészben ködös az idő, Lenti térségében 100 m alatti a belátható út hossza, Nagykanizsa térségében ködfoltokat jeleztek. A havazás miatt főleg az ország északi felén korlátozottak a látási viszonyok, jellemzően 100-300 m közötti a látótávolság. A Bakony környezetében erős, (40-59 km/h) Fonyód, Ajka, Sopron és Tatabánya környékén közepes (30-39 km) szél fúj. Az ország túlnyomó részén szélcsend van, néhol gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -2 és +4 C fok között változik.

Ma éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki. A nyugati országrészben már éjjel megszűnt a havazás, ma napközben pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog.

A nyugati, délnyugati határvidéki területeken hajnalra zúzmarás köd képződött, amely napközben is tartósan ronthatja a látási viszonyokat, és területén ónos szitálás előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon ma hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

 

Forrás: hirbalaton / útinform, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> E HÉTEN ESEDÉKES A SIÓFOKI HAJÓZSILIP ÁTADÁSA

>> A BMW GROUP GIGARENDEZVÉNYE A BALATON PARK CIRCUIT VERSENYPÁLYÁN